13.4.18

Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta)

W piątek rybka na obiad musi być a jeżeli nie macie pomysłu, jak ją przygotować, spieszę z pomocą ;) 
Przepis na pieczony filet z łososia w cieście jest szybki, prosty w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny. Ryba jest bardzo soczysta a pokrywające ją puszyste ciasto, idealnie komponując się z łososiem, tworzy ciekawe w smaku danie. Smacznego :)

****

Oggi ho preparato il filetto di salmone al forno, con una ricetta un po’ diversa dal solito. Il filetto viene qui cotto sotto una soffice e delicata crosta a base di farina. 
La sua preparazione è semplice e non porterà via molto tempo. Inoltre la consistenza del pesce rimarrà molto morbida e gustosa, sposandosi alla perfezione con l’impasto utilizzato per ricoprirlo. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

filet z łososia (ok. 600 gram)
1 cytryna
3 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki 
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

filetto di salmone (ca. 600 grammi)
1 limone
3 uova
1 cucchiaio di olio
1 cucchiaio di farina
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.


****

Bagnate il filetto di salmone con succo di lime. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate riposare per circa 30 minuti.






W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Żółtka ucieramy z 1 łyżką mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie mieszamy z białkami. 

****

Nel frattempo preparate l'impasto. In una ciotola mescolate i tuorli con 1 cucchiaio di farina. In un'altra ciotola montate gli albumi a neve con un pizzico di sale. Per ultimo amalgamate i tuorli con gli albumi.





Filet z łososia układamy (skórą do dołu) w formie do pieczenia wcześniej posmarowanej olejem. Rybę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


****

Ungete una pirofila con dell'olio e mettete il filetto di salmone con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Infornate per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.




Podpieczoną rybę zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem; pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 15-20 minut, aż ciasto uzyska zloty kolor.


****

Ricoprite tutto il pesce con l'impasto precedentemente preparato ed infornate a forno preriscaldato a 190 gradi per circa 15-20 minuti fino a che l'impasto risulterà ben dorato.

Tratto da http://www.my-personaltrainer.it/Tv/Ricette/Secondi_piatti/pesce-al-sale.html



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger