18.4.18

Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio)



SKŁADNIKI

400 g makaronu typu penne
400 g zielonych szparagów
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
3 cukinie
3 dymki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sos serowy
300 g sera emmental
200 g śmietany 30%
200 g mleka
50 g gorgonzoli
50 g parmezanu
szczypta gałki muszkatałowej 
sól, pieprz 

****

INGREDIENTI

400 g di penne
400 g di asparagi verdi
100 g di mozzarella
50 g di parmigiano
3 zucchine
3 cipollotti
2 spicchi d'aglio
sale, pepe

Salsa al formaggio
300 g di formaggio Emmental
200 g di panna fresca
200 g di latte
50 g di gorgonzola
50 g di parmigiano
un pizzico di noce moscata
sale, pepe 




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente.
  2. W międzyczasie oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. 
  3. Cukinie kroimy w pionowe słupki a dymki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku oraz plasterki dymki. Całość podsmażamy kilka minut; doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukinie, warzywa podsmażamy kolejne 3-4 minuty. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare lo sformato iniziate mettendo sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salate a piacere e mettete a cuocere le penne. 
  2. A questo punto iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. Lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti.
  3. Tagliate le zucchine a bastoncini e i cipollotti a fettine. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate 2 spicchi d'aglio tritati finemente con i cipollotti  per alcuni minuti. Per ultimo aggiungete le zucchine; aggiustate di sale e pepe. Fate cuocere per circa 3-4 minuti.




Sos serowy
  1. Przygotowanie sosu serowego rozpoczynamy od pokrojenia sera emmental oraz gorgonzoli w drobną kosteczkę.
  2. W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę i mleko. Dodajemy emmental, gorgonzolę oraz starty parmezan. Sos dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) do rozpuszczenia się składników, pilnując, aby nie powstały grudki. Na sam koniec doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem.

****

Salsa al formaggio
  1. Per preparare la salsa ai formaggi iniziate tagliando a cubetti il gorgonzola e l'Emmental. 
  2. In una pentola scaldate la panna con il latte a fuoco dolce. Aggiungete il gorgonzola, l'Emmental e il parmigiano grattugiato. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi. Per ultimo aggiustate di noce moscata, sale e pepe.




Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym.
Całość przekładamy do formy posmarowanej oliwąNa wierzch zapiekanki układamy plasterki mozzarelli; obsypujemy startym parmezanem.
Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

****

In una ciotola versate la pasta precedentemente cotta, aggiungete le zucchine e gli asparagi tagliati a pezzetti. Per ultimo versate la salsa al formaggio. Mescolate bene il tutto.
Disponete la pasta con le verdure in una teglia, spolveratela con il parmigiano grattugiato. Infine aggiungete la mozzarella tagliata a dadini.
Fate cuocere lo sformato in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Już nie mogę doczekać się polskich szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lada moment i pojawią się na polskich straganach :) a do tego czasu zapraszam do siebie, u mnie pełnia sezonu szparagowego ;) Martuś pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger