11.4.18

Jaglana zapiekanka z jabłkami, bez glutenu i jaj (Sformato di miglio e mele, senza glutine e uova)

Jeżeli lubicie kaszę jaglaną ten przepis jest dla Was ;) a zwłaszcza dla osób uczulonych na gluten i jajka. 
Jaglana zapiekanka bez mąki i jaj, lekka i delikatna w smaku z wyczuwalną nutką cynamonu i wanilii. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam Wam serdecznie :) 


****

Lo sformato di miglio è un dolce senza glutine, adatto per i celiaci ma anche per gli amanti del miglio. La torta viene aromatizzata con vaniglia, cannella, oltre che decorata con le mele. Lo sformato è molto goloso, ma allo stesso tempo anche leggero. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

200 g kaszy jaglanej
225 ml wody
350 ml mleka
40 g rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 laska wanilii
1 jabłko
szczypta soli
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła

****

INGREDIENTI

200 g di miglio
225 ml di acqua
350 ml di latte
40 g di uvetta
2 cucchiai di miele
1 cucchiaino di cannella
1 bacca di vaniglia
1 mela
un pizzico di cannella
2 cucchiai di mandorle a lamelle
2 cucchiai di zucchero di canna
1 cucchiaio di burro




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy kaszę, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz pustą laskę wanilii. Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka.
  3. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia, wcześniej usuwając pustą laskę wanilii.
  4. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cynamonu oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. 
  5. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem. Masę przekładamy do formy, wierzch delikatnie wyrównujemy.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare lo sformato iniziate sciacquando il miglio sotto l'acqua corrente.
  2. In una pentola portate a bollore il latte con l'acqua. Aggiungete il miglio, un pizzico di sale, il baccello e i semi di una bacca di vaniglia. Cucinate il tutto per circa 15-20 minuti finché non assorbe tutto il liquido. 
  3. Una volta cotto il miglio, togliete la bacca di vaniglia e lasciate raffreddare completamente.
  4. Versate il miglio in una ciotola capiente ed unite 2 cucchiai di miele, 1 cucchiaio di cannella e l'uvetta. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  5. Imburrate una teglia rettangolare di 25x12 cm. Versate il composto nella teglia e livellate delicatamente la superficie. 




Na kaszy jaglanej układamy jabłka pokrojone na cienkie plasterki, płatki migdałowe oraz kawałeczki masła. Wierzch jabłek oprószamy cukrem trzcinowym.
Zapiekankę pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 


****

Tagliate una mela a fettine sottili e disporla sopra l'impasto. Decorate la superficie con le mandorle a lamelle, il burro a pezzetti e cospargete 2 cucchiaio di zucchero di canna.
Infornatele lo sformato in forno preriscaldato a 200°C per circa 25-30 minuti. 




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Pyszna!
    Muszę ją koniecznie przygotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  2. wspaniała w smaku. A jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger