30.4.18

"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri)

Mam nadzieję, że lubicie kruche ciasteczka, bo dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne, małe słodkości pochodzące wprost z północnych Włoch. 
Nazwa ciasteczek "canestrelli" wywodzi się od słowa "canesto", wiklinowego koszyka, do którego wkładało się upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie dostępne przez cały rok podawane są do popołudniowej kawy lub herbaty.
Ciasteczka mają kształt margerytek z dziurką w środku, kwiatków popularnych w Ligurii. Cechą charakterystyczną ciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryną i wanilią. Polecam serdecznie ;):)


****

I "canestrelli" sono piccoli e friabili biscotti di pasta frolla tipici della Liguria. I biscotti hanno la forma di una piccola margherita con un foro centrale. La caratteristica principale dei biscotti è che sono preparati con tuorli di uova sode senza lievito, aromatizzati con scorza di limone i vaniglia. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI 

200 g mąki pszennej  
200 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
240 g masła
1 laska wanilii
2 cytryny
4 ugotowane żółtka
szczypta soli
cukier puder do dekoracji


***

INGREDIENTI

200 g di farina 0
200 g di fecola di patate
100 g di zucchero a velo
240 g di burro
1 bacca di vaniglia
2 limoni
4 tuorli sodi
un pizzico di sale
zucchero a velo per decorare





PRZYGOTOWANIE
  1. Przesianą mąkę pszenną miksujemy z zimnym masłem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy ciastka w kształcie kwiatków, a w środku każdego robimy dziurkę. 
  4. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem. 

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete la fecola di patate, lo zucchero a velo, 4 tuorli sodi, i semi di una bacca di vaniglia, la scorza grattugiata di 2 limoni e un pizzico di sale. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Stendete l'impasto in un disco di 1 cm e con uno stampino ritagliate dei fiorellini. Fate poi un buco al centro.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 170 gradi per circa 20 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con lo zucchero a velo.




Ciasteczka "canestrelli" możemy przechowywać do ok. 2 tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

****

I canestrelli possono essere conservati fino a due settimane in contenitori ermetici.


Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger