9.4.18

Budyń waniliowy z białą czekoladą (Budino al cioccolato bianco)

Witajcie po kilku dniach mojej nieobecności na blogu! Wakacje wielkanocne ciut się przedłużyły, ale wróciłam już na dobre i zaczynam na nowo dzielić się z Wami moimi przepisami.
Na słodki początek tygodnia proponuję Wam domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Niezwykle kremowy, delikatny, aksamitny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Dla złamania słodyczy budyniu podałam go z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Najsmaczniejszy po schłodzeniu, ale przyznaję, że ciężko sie powstrzymać przed nie zjedzeniem go jeszcze na ciepło ;) polecam Wam serdecznie :) życzę Wam pięknego tygodnia :)

****

Per un dolce inizio di settimana Vi propongo un budino fatto in casa al gusto di vaniglia con l’aggiunta della cioccolata bianca. La sua consistenza risulterà particolarmente delicata e allo stesso tempo cremosa ed invitante. Per spezzarne il sapore dolce ho poi ricoperto la superficie con del cioccolato fondente tagliato a scaglie. Buon inizio di settimana :)




SKŁADNIKI (6 porcji)

100 g białej czekolady
100 g mąki pszennej   
100 g masła
100 g cukru
1 litr mleka
1 laska wanilii


****

INGREDIENTI (6 porzioni)

100 g di cioccolato bianco
100 g di farina
100 g di burro
100 g di zucchero
1 litro di latte
1 bacca di vaniglia




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zagotowania mleka. Garnuszek z mlekiem zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, czekoladę i ziarna z laski wanilii; mieszamy do rozpuszczenia się składników.
  2. W międzyczasie w miseczce mieszamy mąkę z cukrem.
  3. Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje.
  4. Budyń przelewamy do 6 małych foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny.

****


PREPARAZIONE
  1. Per preparare il budino, iniziate scaldando il latte. Aggiungete il burro, il cioccolato bianco tagliato grossolanamente e i semi di una bacca di vaniglia. Mescolate bene il tutto fino a farlo sciogliere.
  2. In un'altra ciotola setacciate la farina con lo zucchero.
  3. Quando il cioccolato e il burro sarà sciolto aggiungete successivamente la farina, avendo cura di mescolare in continuazione per evitare la formazione di grumi. Fate cuocere il budino per circa 4-5 minuti, fino a che non si addensa.
  4. Versate il budino in 6 stampini monoporzione, lasciateli intiepidire e poi fate raffreddare in frigorifero per circa 2-3 ore.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger