6.3.18

Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate)



SKŁADNIKI

500 g ziemniaków
500 g filetu z dorsza
150 ml śmietany
1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego 
koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

500 g di patate
500 g di merluzzo
150 ml di panna
1 cucchiaino di semi di finocchietto 
aneto
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE


Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Następnie podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut, odcedzamy i osuszamy.

****


PREPARAZIONE

Sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Scottatele per circa 2 minuti in acqua bollente salata, scolandole e asciugatele bene.





Filety z dorsza oczyszczamy i usuwamy z ewentualnych ości, następnie kroimy w kostkę. Do ryby dodajemy 2/3 ziemniaków, śmietanę, drobno pokrojony koperek, ziarna kopru włoskiego; doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.


***

Private il merluzzo di eventuali lische residue e tagliatelo a dadini di un paio di cm. Mescolate in una ciotola il merluzzo, 2/3 di patate, la panna, i semi di finocchietto e l'aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe.




Dno formy żaroodpornej smarujemy 1-2 łyżkami oliwy. Do formy wykładamy rybę wymieszaną z ziemniakami i śmietaną.

****

Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Sopra disponete il mix di merluzzo e patate.




Na  wierzch zapiekanki wykładamy pozostałą część ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem; skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  


****

Coprite il sformato con le patate rimaste. Condite con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Infornate le patate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Przyznam się szczerze, że nigdy nie miałam okazji spróbować takich połączeń smaków, a to może smakować wybornie.

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, bardzo dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :) gratuluje Ci przepysznego bloga, już zapisałam sobie kilka Twoich przepisów :)

      Usuń
  2. Zapiekanki ziemniaczane uwielbiam <3 moim niedoścignionym wzorem jest ta z bioway ... ale to połączenie z dorszem też mnie woła. będę musiała spróbować! :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :) dziękuję za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger