29.3.18

Zapiekane jajka w 2 wersjach: z groszkiem i szynką oraz z cukinią i ricottą (Uova in cocotte in 2 versioni: con piselli, prosciutto e zucchine, ricotta)

Zapiekane jajka to znakomity pomysł na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski na wielkanocne śniadanie, które można przygotować w niezliczonej liczbie wersji.
W moim dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z Wami dwoma przepisami. Pierwszy na zapiekane jajka z dodatkiem podsmażonej szynki z groszkiem i szalotką.
Drugi przepis jest idealny dla wegetarian; jajka zapiekane są w kremie z ricotty, z cukinią aromatyzowaną czosnkiem i szczyptą ostrej papryki. Ściskam świątecznie :)

****

L’uovo in cocotte è un’idea eccellente per chi ha intenzione di preparare un antipasto pasquale veloce e gustoso; inoltre rappresenta una soluzione molto versatile, in quanto può essere facilmente modificato per ottenere versioni tra di loro molto differenti. 
Oggi vorrei presentarVene due: la prima è l’uovo in cocotte con piselli e prosciutto, mentre la seconda è una soluzione più adatta per i vegetariani, ovvero l’uovo in cocotte con una crema di ricotta a cui è stata aggiunta la zucchina aromatizzata con un po’ d’aglio ed un pizzico di peperoncino.




SKŁADNIKI (4 porcje)

Jajka z cukinią i ricottą
4 jaja
1 cukinia
100 g ricotty
50 g kwaśnej śmietany 
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz

Jajka z szynką i groszkiem 
4 jaja
1 szalotka
100 g groszku
100 g szynki
4 łyżki kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

Uova con ricotta e zucchine

4 uova
1 zucchina
100 g di ricotta
50 g di panna acida
2 spicchi d'aglio
un pizzico di peperoncino
olio d'oliva
sale, pepe

Uova con piselli e prosciutto
4 uova
1 scalogno
100 g di piselli
100 g di prosciutto
4 cucchiai di panna acida
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Jajka z ricottą i cukinią
  1. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cukinię startą na tarce o małych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię podsmażamy ok. 2-3 minut.
  2. W miseczce mieszamy ricottę z kwaśną śmietaną; doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy 4 małe kokilki. Na dno kokilek rozkładamy krem z ricotty, podsmażoną cukinię a na wierzch wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
  4. Jajka zapiekamy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Jajka z szynką i groszkiem
  1. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy groszek oraz szynkę pokrojoną w kostkę; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut.
  2. Przygotowujemy 4 małe kokilki. Na dno kokilek rozkładamy groszek z szynką, po jednej łyżce kwaśnej śmietany a a na wierzch wbijamy po jednym jajku. 
  3. Jajka zapiekamy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy od razu po przygotowaniu.

****

PREPARAZIONE

Uova con ricotta e zucchine
  1. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete un spicchio d'aglio tritato finemente e una zucchina grattugiata. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate il tutto e rosolate per circa 2-3 minuti.
  2. In una ciotola mescolate la ricotta con la panna acida; aggiustate di sale e pepe.
  3. Distribuite la crema di ricotta in 4 cocottine. Versate le zucchine, quindi sgusciate un uovo in ciascuna. Aggiustate di sale, pepe e peperoncino.
  4. Cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 5 minuti.

Uova con piselli e prosciutto
  1. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete un scalogno tritato finemente, il prosciutto tagliato a dadini e i piselli. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate il tutto e rosolate per circa 5 minuti.
  2. Distribuite i piselli con il prosciutto in 4 cocottine. Sgusciate un uovo in ciascuna, completate con 1 cucchiaino di panna acida. Aggiustate di sale e pepe.
  3. Cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 5 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger