28.3.18

Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato)

Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na wytrawny sernik z suszonymi pomidorami. Jeżeli lubicie serniki na słono, zapraszam Was na dzisiejszy post. 
Pieczone serniczki z kremowym serkiem philadelphia z dodatkiem wędzonego łososia i koperku są moją ulubioną propozycją wytrawnego sernika, który często pojawia sie na naszym wielkanocnym stole w formie przystawki. Serniczki są kremowe, delikatne w smaku, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam serdecznie ;):)


****

Qualche tempo fa sul mio blog avevo presentato il cheesecake salato con pomodori secchiSe amate questo tipo di preparazione, non posso che segnalarVi il post di oggi. 
La mia proposta rappresenta l’antipasto che comparirà sulla nostra tavola in occasione della Pasqua. Trattasi di un cheesecake cremoso a base di formaggio tipo Philadelphia, salmone affumicato e aneto. Oltre ad essere delicato, cremoso ed invitante, è altresì facile e veloce da realizzare. Non posso quindi che consigliarVelo di cuore ;):)




SKŁADNIKI (4 porcje)

150 g serka philadelphia
80 g wędzonego łososia
30 g kwaśnej śmietany
1 jajko
koperek
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

150 g di formaggio tipo philadelphia
80 g di salmone affumicato
30 g di panna acida
1 uovo
aneto
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Miksujemy serek philadelphia z jajkiem i kwaśną śmietaną. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i 1-2 łyżki koperku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola montate il formaggio tipo philadelphia con uovo e panna acida. Aggiungete il salmone affumicato tagliato a dadini e 1-2 cucchiai di aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto.




Masę na serniczki przelewamy do 4 małych kokilek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone i ostudzone serniczki schładzamy przynajmniej 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kwaśną śmietaną, plasterkiem wędzonego łososia oraz koperkiem.

****

Con il composto ottenuto andate a riempire 4 cocotte. Infornate in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20 minuti.
Una volta pronta, sfornate la cheesecake e lasciatela raffreddare in frigorifero per almeno 2-3 ore. Servite decorando con un cucchiaino di panna acida, un pezzettino di salmone affumicato e un ciuffetto di aneto.





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger