12.3.18

Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta)

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, święta tuż tuż... Czas więc powoli zacząć rozmyślać nad świątecznym menu. Jakie są Wasze ulubione wielkanocne potrawy?
Na naszym stole w tym roku na pewno nie zabraknie sernika. I właśnie przepisem na to przepyszne ciasto chciałabym się z Wami dziś podzielić. Sernik z jogurtu greckiego, ricotty i jogurtu greckiego, pieczony bez spodu i bez dodatku mąki. Niesamowicie delikatny w smaku, bardzo wilgotny, absolutnie smaczny, polecam Wam serdecznie ;):)

****

Pasqua si avvicina a grandi passi, da qui diviene necessario incominciare a pensare quale sarà il menù di questa importante solennità. Quali sono i Vostri piatti pasquali preferiti?
Sulla nostra tavola quest’anno di sicuro non potrà mancare il cheesecake. Ed è proprio la sua ricetta che ho qui intenzione di condividere con Voi. Vi anticipo che grazie allo yogurt greco, al formaggio tipo Philadelphia e alla ricotta senza farina, otterrete un dolce particolarmente soffice e delicato ma allo stesso tempo gustoso e prelibato. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI

400 g serka Philadelphia
200 g ricotty
200 g jogurtu greckiego
100 g cukru pudru
1 laska wanilii
3 jaja

****

INGREDIENTI

400 g di formaggio tipo Philadelphia
200 g di ricotta
200 g di yogurt greco
100 g di zucchero a velo
1 bacca di vaniglia
3 uova





PRZYGOTOWANIE

  1. Jogurt grecki, ricottę, serek Philadelphia i ziarenka z laski wanilii miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
  2. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując wierzch łyżką. 
  3. Formę przykrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka) i rozpoczynamy pieczenie sernika w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ok. 30 minutach zdejmujemy folię i kontynuujemy pieczenie przez ok. 20 minut.
  4. Upieczony sernik schładzamy przez przynajmniej 2 godziny.

****

PREPARAZIONE

  1. Montate la ricotta, lo yogurt greco, il formaggio Philadelphia e i semi di una bacca di vaniglia con lo zucchero a velo fino ad ottenere un composto omogeneo. A questo punto aggiungete un uovo alla volta e montate il composto per amalgamare bene tutti gli ingredienti.
  2. Versate l'impasto nella tortiera (diametro 20 cm) foderata con carta da forno e livellare la superficie con un cucchiaio.
  3. Coprite la tortiera con un foglio di carta alluminio e infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi. Dopo circa 30 minuti togliete l'alluminio e continuate la cottura per circa 20 minuti.
  4. Una volta pronta, sfornate la torta e lasciatela raffreddare in frigorifero per almeno 2 ore.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Do tej pory myślałam, że każdy sernik musi mieć spód. A tutaj proszę: niespodzianka.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz :) zaraz zaglądam do Ciebie ;) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  2. wygląda obłędnie! Muszę zapisać przepis, bo jeszcze nigdy mój sernik nie wyglądał tak apetycznie jak Twój! Zapraszam do mnie www.feeleat.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze, sernik wyglada bajecznie i smacznie. Po drugie, talerzyki cudne -:) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger