23.3.18

Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante)

Kiedyś słyszałam o babce, do której przygotowania użyto wina musującego. Byłam bardzo ciekawa, jak smakuje, czy rzeczywiście jest tak pyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam się dłużej i upiekłam moje pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby od rodziny o ponowne jego upieczenie. 
Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która nadała ciastu pięknego, żywego koloru. Polecam Wam serdecznie :)

****

Qualche tempo fa ho sentito parlare di una torta che per essere realizzata necessitava dell’aggiunta dello spumante. Ero molto curiosa su quale potesse essere il suo gusto e di conseguenza se ne valesse la pena prepararla. Senza pensarci più di tanto ho così deciso di mettermi all’opera; una volta conclusa ho dovuto riconoscere che era proprio da diverso tempo che non assaggiavo un dolce così meraviglioso.
La torta è infatti molto morbida e gustosa, e come se non bastasse è davvero molto facile da realizzare. Per decorarla ho poi utilizzato una glassa a base di zucchero a velo, latte e curcuma che conferiscono alla preparazione un colore particolarmente vivo e brillante. Non posso quindi che consigliarvela di cuore :)




SKŁADNIKI

Babka
400 g mąki pszennej  
100 g cukru
16 g proszku do pieczenia
180 ml oleju slonecznikowego
180 ml słodkiego wina musującego
1 laska wanilii
4 jaja

Lukier
100 g cukru pudru
2-3 łyżki mleka
1 łyżeczka kurkumy w proszku


****

INGREDIENTI

Ciambella
400 g di farina
100 g di zucchero
16 g di lievito vanigliato
180 ml di olio di semi di girasole
180 ml di spumante dolce
1 bacca di vaniglia
4 uova

Glassa
100 g di zucchero a velo
2-3 cucchiai di latte
1 cucchiaino di curcuma in polvere





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce miksujemy żółtka z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy olej oraz wino, następnie partiami mąkę. Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Babkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia
  4. Cukier puder ucieramy z kurkumą i mlekiem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodajemy odrobinę mleka, jeżeli za rzadki - cukier puder. Ostudzoną babkę dekorujemy powstałym lukrem.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola setacciate la farina e il lievito vanigliato per dolci.
  2. In un'altra ciotola montate i tuorli con lo zucchero e i semi di una bacca di vaniglia fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete l'olio e lo spumante. A questo punto aggiungete la farina. Per ultimo versate gli albumi montati a neve. Amalgamate bene il tutto.
  3. Imburrate una tortiera (24 cm) e versate il composto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 35-40 minuti. La ciambella sarà cotta quando infilando uno stecchino al centro ed estraendolo risulterà asciutto.
  4. In una ciotola aggiungete lo zucchero a velo, la curcuma e successivamente versate il latte. Mescolate la glassa fino a che si formerà una pastella fluida. A questo punto decorate la ciambella con la glassa.




Smacznego! Buon appetito!

1 komentarz:

  1. ciekawy przepis, muszę koniecznie spróbować jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger