9.3.18

Pulpeciki z ciecierzycy i buraka (Polpettine con barbabietola e ceci)

Zapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej papryki i czosnku a do tego przepyszna salsa z awokado. Ktoś ma ochotę? Smacznego :)





SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)

Pulpeciki z ciecierzycy i buraka

300 g ugotowanych buraków
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
bułka tarta
sól, pieprz 

Salsa z awokado

1 awokado
1 cytryna
1-2 łyżki oliwy extravergine d'oliva
sól, pieprz
200 g jogurtu greckiego


****

INGREDIENTI (ca. 20 pezzi)

Polpettine con barbabietola e ceci

300 g di barbabietola cotta
250 g di ceci cotti
1 uovo
1 spicchio d'aglio
1 cucchiaino di coriandolo macinato
1/2 cucchiaino di cumino macinato
1/2 cucchiaino di paprika dolce
pangrattato
sale, pepe

Salsa con avocado

1 avocado
1 limone
1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva
200 g di yogurt greco
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki z ciecierzycy i buraka
  1. Blendujemy ciecierzycę i buraki na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą oraz słodką papryką. Dodajemy jajko oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Na sam koniec dodajemy bułkę tartą (ok. 2-3 łyżek); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki tartej.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Z masy formujemy pulpeciki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Pulpeciki pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę.

Salsa z awokado

Blendujemy awokado z jogurtem greckim, sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami oliwy extravergine d'oliva. Doprawiamy solą i pieprzem.

****

PREPARAZIONE

Polpettine con ceci e barbabietola
  1. Frullate i ceci e la barbabietola fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale, pepe, cumino, coriandolo e paprika dolce. Aggiungete un uovo e uno spicchio d'aglio tritato finemente. Per ultimo aggiungete il pangrattato (ca. 2-3 cucchiai); fino ad ottenere la consistenza cremosa. Mescolate bene il tutto.
  2. Iniziate a formare le polpettine e ponetele in una teglia da forno rivestita da carta forno. 
  3. Infornate le polpettine in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti, girandole a metà cottura.

Salsa con avocado

Frullate la polpa di avocado con yogurt greco, il succo di un limone e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. 



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger