1.3.18

Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli)

Frittata to nic innego niż omlet w wersji włoskiej, smażona lub pieczona, sycąca, pożywna, uwielbiana przez wszystkich. Osobiście przepadam za pieczoną frittatą, do której przygotowania wykorzystuję warzywa, jakie akurat znajdę w lodówce. Za każdym razem możemy wyczarować nowe smaki a przy okazji nic się nie zmarnuje. 
Dzisiejszy przepis na frittatę wzbogaciłam dodatkiem brokułów i ricotty. Frittata jest szybka i prosta w przygotowaniu a do tego treściwa, idealna na niedzielne śniadanie lub obiad, do którego możemy podać sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Polecam Wam serdecznie :)

* Jeżeli lubicie frittaty, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na frittate z cukinią, kolorowymi warzywami, dynią, burakami, topinamburem, fetą, pesto i pomidorkami a w wersji słodkiej na frittate z jabłkami.

****

Oggi Vi propongo invece una deliziosa frittata al forno con broccoli e ricotta. Grazie all'agiunta della ricotta, la frittata diventa soffice e leggera. La frittata è un piatto molto semplice e veloce da preparare da servire come secondo piatto o piatto unico accompagnato da insalate fresche. Buon appetito :)

* Se Vi piace la frittata, sotto fornisco i link di alcune mie ricette: frittata con feta, pesto e pomodorini, frittata con topinambur, frittata con barbabietole, frittata con zucca, frittata con verdure e dolce con mele.




SKŁADNIKI

250 g brokułów 
6 jaj
250 g ricotty
40 g parmezanu
200 ml mleka
szczypta ostrej papryki
l, pieprz  


****

INGREDIENTI

250 g di broccoli
6 uova
250 g di ricotta
50 g di parmigiano
200 ml di latte
un pizzico di peperoncino
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Brokuły myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. Jaja ubijamy z mlekiem, ricottą oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. 
  3. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy masę jajeczną, na której układamy różyczki brokuła. Wierzch frittaty oprószamy 1-2 łyżkami startego parmezanu.
  4. Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate i broccoli e tagliateli a pezzetti. Cuocete al vapore per circa 10 minuti.
  2. In una ciotola sbattete le uova con il latte. Aggiungete la ricotta, il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto.
  3. Versate il composto dentro una teglia da 25 cm di diametro foderata con carta da forno. Unite i broccoli. Per ultimo spolverate la superficie della frittata con 1-2 cucchiai di pecorino grattugiato.
  4. Infornate la frittata per circa 35-40 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam frittatę, z brokułem jeszcze nie jadłam.. dzięki za przepis, na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie 🍴🍳😋 pozdrawiam serdecznie 😍

      Usuń
  2. Niestety nie dobra. I tak doprawiłam bardziej niż w przepisie podano, ale bez smaku i brokuły twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro z tego powodu :( dziwne, że frittata była bez smaku, ponieważ parmezan, ostra papryka, smak jaj i brokułów wybija się w tym daniu jednoznacznie. Co do twardości brokułów, gotowanie na parze 10 minut powoduje, że brokuły są al dente, nie powinny być surowe ani rozgotowane. Mimo wszystko dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz, pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger