29.3.18

Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)



SKŁADNIKI

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej  
125 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 pomarańcza

Krem pomarańczowy
1 pomarańcza
2 jajka
100 g cukru
70 g śmietany 30%

Dekoracja
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  
50 g bitej śmietany


****

INGREDIENTI

Pasta frolla
250 g di farina
125 g di burro
100 g di zucchero a velo
2 tuorli
1 arancia

Crema all'arancia
1 arancia
2 uova
100 g di zucchero
70 g di panna fresca

Decorazione
50 g di arancia candita
50 g di panna montata




PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm, nakłuwamy widelcem, dociskając jego brzegi do foremki. Ciasto pieczemy ok. 15 minut.

****

PREPARAZIONE

Pasta frolla
  1. Inserite nel mixer la farina, lo zucchero a velo, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete 2 tuorli e la scorza grattugiata dell'arancia e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per circa 30 minuti.
  2. Riscaldate il forno a 180 gradi. Versate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta. Infornate la crostata per circa 15 minuti.




Krem pomarańczowy

W międzyczasie przygotowujemy krem pomarańczowy. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok z pomarańczy a na sam koniec śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, przelewamy na spód podpieczonego ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

****

Crema all'arancia

Nel frattempo preparate la crema all'arancia. Sbattete la uova con lo zucchero, unite la scorza grattugiata dell'arancia, il succo d'arancia e per ultimo la panna fresca. Amalgamate bene il tutto. Versate la crema nel guscio cotto e cuocete il forno preriscaldato a 160 gradi per circa 40-45 minuti.




Mazurek

Mazurek dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i bitą śmietaną.

****

Crostata

Decorate la crostata con arancia candita e panna montata.





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger