10.3.18

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella)



SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek)

500 g mąki pszennej
40 g cukru trzcinowego
20 g świeżych drożdży
1 jabłko (ok. 200 g) 
1 jajko
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
50 g masla
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego


****

INGREDIENTI (ca. 10 panini)

500 g di farina
40 g di zucchero di canna
20 g di lievito di birra fresco
1 mele (ca. 200 g)
1 uovo
1 cucchiaino di sale
250 ml di acqua tiepida
50 g di burro
1 cucchiaino di cannella
2 cucchiaini di zucchero di canna





PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając jajko, cukier oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  3. Ciasto ponownie wyrabiamy, dodając jabłko pokrojone w drobną kostkę. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki (na 1 porcję przypada ok. 100 gram ciasta). 
  5. Bułeczki wykładamy  do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką; odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  6. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  7. Cieple bułeczki smarujemy rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem.

****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida. Mescolate bene il tutto.
  2. Setacciate in una ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Iniziate ad impastare, aggiungendo un uovo, lo zucchero di canna e il sale sciolto nell'acqua. Versate a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 45 minuti in un luogo tiepido.
  3. A questo punto aggiungete una mela tagliata a dadini e impastate di nuovo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 45 minuti.
  4. Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, dividetelo a pezzetti da circa 100 g. I
    mpastate ogni pezzetto dandogli forma sferica.
  5. Posizionate i panini su di una teglia oliata e infarinata, quindi fateli lievitare ancora 45 minuti.
  6. Infornate i panini in forno preriscaldato a 200°C per circa 20-25 minuti.
  7. Una volta sfornati, spennellate la superficie dei panini con il burro sciolto con l'aggiunta di zucchero e cannella.






Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger