2.3.18

Ciasteczka czekoladowo-cynamonowe (Biscotti al cioccolato e cannella)

Jeżeli lubicie mocno czekoladowe ciasteczka polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Ciasteczka z wyczuwalną nutką cynamonu, zachwycą Was smakiem i oryginalnym wyglądem. Idealne na ostatnie (przynajmniej mam taką nadzieję) zimowe długie wieczory, kiedy mamy ochotę schrupać coś słodkiego ;)


****

Se nutrite un amore irrefrenabile verso i dolci al cioccolato, non posso che consigliarVi la ricetta di oggi. Trattasi di biscotti che sapranno conquistarVi sia per il loro aspetto originale, che per il loro sapore prelibato. Mangiandoli si noterà infatti anche una percettibile sfumatura di cannella. La loro consumazione risulterà ideale durante le ultime e lunghe sere d’inverno, quando si ha voglia di sgranocchiare qualcosa di dolce :)





SKŁADNIKI (ok. 20 ciasteczek)

120 g gorzkiej czekolady
90 g mąki pszennej 
60 g masła
40 g cukru trzcinowego
40 g cukru pudru
40 g białego cukru
30 g mleka
20 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko


****

INGREDIENTI (ca. 20 biscotti)

120 g di cioccolato fondente
90 g di farina
60 g di burro
40 g di zucchero di canna
40 g di zucchero a velo
40 g di zucchero semolato
30 g di latte
20 g di cacao amaro
1 cucchiaino di lievito vanigliato
1 cucchiaino di cannella
1 uovo




PRZYGOTOWANIE
  1. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę; odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W pierwszej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
  3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem trzcinowym do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajko, miksujemy. Stopniowo dolewamy mleko a na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.

****


PRZYGOTOWANIE
  1. Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria; lasciate a raffreddare.
  2. In una ciotola mescolate la farina, il lievito vanigliato, la cannella e il cacao amaro.
  3. In un'altra ciotola montate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero di canna. Aggiungete il cioccolato sciolto e un uovo, montando bene il tutto. A questo punto versate a filo il latte e per ultimo aggiungete la farina con lievito, cannella e cacao. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Coprite con la pellicola e lasciate riposare in frigorifero per circa 4 ore.




Z powstałej masy formujemy kuleczki (o wadze ok. 20 gram). Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania pralinek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Kuleczki obtaczamy najpierw w białym cukrze, następnie w cukrze pudrze.

****

A questo punto iniziate a formare i bocconcini (ca. 20 grammi), aiutandovi con le mani umide. Una volta realizzati, passateli prima nello zucchero semolato e poi nello zucchero a velo. 





Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie (rosną w czasie pieczenia).
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno a ad un paio di centimetri di distanza. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15 minuti. 




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger