27.2.18

Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero)



SKŁADNIKI

500 g buraków
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryczka peperoncino
10 cm świeżego imbiru
500 ml wywaru warzywnego
100 ml kwaśnej śmietany
migdały do dekoracji
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

500 g di barbabietole
2 spicchi d'aglio
1 cipolla
1 peperoncino
10 cm di zenzero fresco
500 ml di brodo vegetale
100 ml di panna acida
mandorle per decorazione
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i papryczkę peperoncino. Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
  3. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami i plasterkami peperoncino. 

****

PREPARAZIONE
  1. Pelate le barbabietole e la cipolla, poi tagliatele a cubetti.
  2. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla tritata finemente con 2 spicchi d'aglio tritati e il peperoncino a fettine. A questo punto aggiungete le barbabietole e lo zenzero grattugiato. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti.
  3. Frullate la zuppa con un frullatore. Servite la zuppa con la panna acida, la granella di mandorle e le fettine di peperoncino.

Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Na pewno smaczne, jedliśmy podobny i był pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz 😊 pozdrawiam 😊😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger