10.2.18

Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio)

Na ostatki przygotowałam karnawałową specjalność pochodzącą z regionu Kampanii z Neapolu. Przyznam szczerze, że dopiero w tym roku pierwszy raz upiekłam to przepyszne ciasto i bardzo żałuję, że tyle lat zwlekałam z jego przygotowaniem.
Ciasto nazywa się "migliaccio", jak dla mnie to trochę taki "oszukany" sernik, gdyż składa się z kremowej ricotty, kaszki semolino, jaj, mleka, odrobiny masła, wanilii i cukru. Tych kilka prostych składników tworzy bardzo delikatne ciasto, lekkie jak puch, wilgotne, aromatyczne, tak proste a jednocześnie tak bardzo niezwykłe. Polecam Wam serdecznie i życzę pięknego weekendu ;):)




SKŁADNIKI

350 g ricotty
200 g kaszki semolino
100 g cukru
50 g masła
500 ml mleka
500 ml wody 
1 laska wanilii
1 cytryna
4 jaja
szczypta soli


****

INGREDIENTI

350 g di ricotta
200 g di semolino 
100 g di zucchero
50 g di burro
500 ml di latte
500 ml di acqua
1 bacca di vaniglia
1 limone
4 uova
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania kaszki semolino. W dużym garnku zagotowujemy mleko z wodą z dodatkiem szczypty soli i masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy kaszkę semolino. Nie przerywając mieszania, gotujemy ok. 3-4 minut na małym ogniu. Gdy kaszka wchłonie wszystkie płyny i stanie się gęsta, zdejmujemy z gazu, odstawiamy do wystygnięcia.

****

Per preparare il migliaccio, iniziate cuocendo il semolino. In una pentola aggiungete il latte, l'acqua, un pizzico di sale e il burro tagliato a dadini. Scaldate il tutto, quindi aggiungete la scorza grattugiata di un limone e i semi di una bacca di vaniglia. Portate a bollore e versate il semolino a pioggia. Cuocete per circa 3-4 minuti, mescolando con la frusta. Togliete il semolino dal fuoco e lasciate intiepidire. 




W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy ricottę a na sam koniec ugotowaną kaszkę semolino, łyżka po łyżce. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

****

Nel frattempo preparate l'impasto. Montate le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto bianco e spumoso. A questo punto aggiungete poco alla volta la ricotta e per ultimo un cucchiaio di semolino alla volta. Montate bene il tutto per amalgamare tutti gli ingredienti.




Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując wierzch łyżką. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

****

Versate l'impasto nella tortiera (diametro 24 cm) foderata con carta da forno e livellare la superficie con un cucchiaio. 
Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 50-60 minuti.




Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

****

Una volta cotta, lasciate intiepidire la torta su una gratella. Prima di servirla spolverizzate la superficie con lo zucchero a velo.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger