21.2.18

Risotto z kapustą włoską i szynką parmeńską (Risotto con verza e prosciutto crudo)

Uwielbiam szybkie i proste dania obiadowe, które można przygotować w 30 minut. Takie jest właśnie risotto, którym chciałam się z Wami podzielić. 
Kremowe risotto z kawałkami białej kapusty idealnie łączy się z intensywnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej. Dodatek świeżego rozmarynu dopełnia smak dania i sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru. Polecam Wam serdecznie :)


****

Adoro tutti i piatti facilmente realizzabili in mezz’ora. Uno di questi è proprio il risotto che voglio qui proporVi. Oltre ad essere particolarmente cremoso, il risotto si caratterizzerà per il suo sapore deciso, frutto della contemporanea presenza della verza e del prosciutto di Parma. A dare quel pizzico di sapore in più ci penserà poi l’aggiunta del rosmarino. Buon appetito :)





SKŁADNIKI (4 porcje)

250 g ryż 
150 g kapusty włoskiej
100 g szynki parmeńskiej 
2 szalotki
500 ml bulionu warzywnego
40 g masła 
3-4 gałązki rozmarynu
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

250 g di riso

150 g di verza
100 g di prosciutto crudo
2 scalogni
500 ml di brodo vegetale
40 g di burro
3-4 rametti di rosmarino
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Kapustę myjemy, osuszamy i cienko kroimy w paseczki.
  2. Drobno pokrojone szalotki podsmażamy na roztopionym maśle (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy.
  3. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut.
  4. Do ryżu dodajemy kapustę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. 
  5. Do ugotowanego risotto dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki oraz resztę masła. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
  6. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate la verza e tagliatela a listarelle.
  2. In una padella scaldate il burro (ca. 10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versate gli scalogni tagliati a dadini, facendo soffriggere a fuoco moderato.
  3. Aggiungete il riso e fatelo tostare per circa 1-2 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  4. A questo punto aggiungete la verza e progressivamente il brodo caldo. Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. 
  5. Versate il prosciutto tagliato a strisce nella padella con il risotto. Aggiungete il burro rimasto. Mescolate bene il tutto. Coprite il risotto e lasciatelo per 1-2 minuti.
  6. Servite il risotto con una spolverata di pepe macinato fresco e parmigiano grattugiato.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger