9.2.18

Pizza z wędzoną szynką, serem brie i gruszką (Pizza con speck, brie e pera)

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedną z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera brie oraz słodkiej gruszki. Nie może oczywiście zabraknąć ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego oregano. Pyszne połączenie smaków warte spróbowania. Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Wam smacznego ;):)


****

In occasione della Giornata mondiale della Pizza, Vi voglio proporre una pizza davvero gustosa e squisita. Preparata su una base sottile e croccante, la pizza verrà farcita con lo speck, del formaggio cremoso tipo brie e dei pezzi di pera dolce. Ovviamente non potrà mancare una bella dose di mozzarella filante e una spruzzata di origano. Otterremo così un giusto connubio tra dolce e salato che varrà sicuramente la pena di assaggiare. Non mi rimane quindi che augurarVi buon appetito ;):)




SKŁADNIKI (na 2 pizze o śr. 30 cm)

Pizza

400 g mąki typu 00
250 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy extravergine d'oliva

Dodatki

2 gruszki
200 g sera brie
100 g wędzonej szynki typu speck
125 g mozzarelli
oliwa extravergine d'oliva
oregano

****

INGREDIENTI (per 2 pizze da 30 cm)

Pizza

400 g di farina tipo 00
250 ml di acqua
7 g di lievito di birra secco
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di zucchero
2 cucchiai di olio extravergine d'oliva

Farcitura

2 pere
200 g di formaggio brie
100 g di speck
125 g di mozzarella
olio extravergine d'oliva
origano 




PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami. Stopniowo dolewamy 100 ml letniej wody i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki oleju oraz resztę wody. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny


****

PREPARAZIONE

Setacciate in una ciotola la farina e il lievito di birra secco. Iniziate ad impastare, versando a filo 100 ml di acqua tiepida. A questo punto aggiungete 1 cucchiaino di zucchero, 1 cucchiaino di sale e 2 cucchiai di olio. Aggiungete il resto dell'acqua e impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Inserite l'impasto in una ciotola leggermente infarinata. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 1-1,5 ora in un luogo tiepido.





Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części, które rozwałkowujemy na dwa koła o średnicy 30 cm. Ciasto układamy na blaszce posmarowanej oliwą
Na pizzy układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz plasterki wędzonej szynki i sera brie. Pizzę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy plasterkami gruszki, polewamy 1-2 łyżkami oliwy i pieczemy kolejne 5-10 minut. Przed podaniem pizzę oprószamy suszonym oregano. 

****

Una volta che l'impasto avrà raddoppiato il suo volume, dividetelo in due parti uguali. Stendete l'impasto in due dischi del diametro di 30 cm. Oleate due teglie su cui stenderete l'impasto. 
Distribuite su ogni pizza la mozzarella tagliata a dadini e le fettine di brie e speck. Infornate la pizza in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti. Per ultimo aggiungete le fettine di pera e 1-2 cucchiai di olio. Infornate di nuovo per circa 5-10 minuti. Condite la pizza con origano secco e servitela immediatamente. 





Smacznego! Buon appetito! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger