22.2.18

Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma)

Piekliście kiedyś kalafiora w całości? Jeżeli nie, to polecam Wam mój dzisiejszy przepis, który jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, ani wielu składników. Co prawda pieczenie zajmuje ok. godziny, ale już samo przygotowanie kalafiora do pieczenia zajmuje maksymalnie 10 minut.
Upieczony kalafior nie jest ani za miękki, ani za twardy, w sam raz al dente. A sos śmietanowy z dodatkiem kurkumy i musztardy w trakcie pieczenia przenika do kalafiora, nadając mu niesamowitego smaku i aromatu. I do tego ta chrupiąca skórka ;) smacznego :)


****

Avete mai cotto il cavolfiore? Se la risposta è no, allora Vi propongo la ricetta di oggi che oltre ad essere molto semplice, non necessita nemmeno di molto lavoro e di tanti ingredienti. La cottura porta via circa un’ora, ma la precedente preparazione del cavolfiore è una questione di massimo 10 minuti.
La consistenza del cavolfiore cotto sarà al dente, quindi né troppo dura, né troppo molle. Inoltre l’aggiunta del sugo alla panna con curcuma e mostarda conferirà al tutto un gusto più intenso e deciso. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

1 kalafior (ok. 1 kg)
100 ml śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka kurkumy
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

1 cavolfiore (ca. 1 kg)
100 ml di panna
2 cucchiai di senape
1 cucchiaio di curcuma
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy solą i pieprzem.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe.





Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Mondate il cavolfiore eliminando le foglie più grosse, lavate e asciugate. Incidete la superficie del cavolfiore con un taglio a croce, quindi spennellatelo con la salsa, ricoprendolo completamente. Disponete il cavolfiore in una teglia unta d'olio e cuocete in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 50-60 minuti.




Upieczonego kalafiora dzielimy na różyczki i serwujemy jeszcze ciepłego.

****

Sfornate il cavolfiore, tagliatelo a cimette e servitelo ben caldo.




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger