28.2.18

Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere e cipolla rossa)

Co prawda na naszym polsko-włoskim stole często króluje makaron pod wieloma postaciami, ale nie zapominamy o ziemniakach ;) w sezonie pomidorowym często przygotowujemy pieczone ziemniaki z malutkimi pomidorkami a poza sezonem ziemniaki z suszonymi pomidorami. Smak ziemniaków wzbogacam wówczas dodatkiem czarnych oliwek, plasterkami czerwonej cebuli i ziołami prowansalskimi. Zapach ziemniaków jest niesamowity i nie sposób się im oprzeć. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pieczone ziemniaki?


****

È sì vero che sulla nostra tavola non manca mai la pasta preparata in vari modi, ma questo non significa certo che ci siamo completamente dimenticati delle patate. Difatti durante la stagione dei pomodori, spesso prepariamo le patate cotte con i pomodorini, mentre fuori stagione ci piace mangiare le patate con i pomodori secchi. In questo caso arricchisco il sapore delle patate con delle olive, delle cipolle rosse e delle erbe di Provenza. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

500 g ziemniaków
80 g suszonych pomidorow
80 g czarnych oliwek
1 czerwona cebula
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

500 g di patate
80 g di pomodori secchi
80 g di olive nere
1 cipolla rossa
2 cucchiai di erbe di provenza
2 cucchiai di olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w łódeczki, następnie gotujemy ok. 10 minut. Podgotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, oliwki przekrawamy na pół a suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
  3. Ziemniaki mieszamy z cebulą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Ziemniaki wykładamy na wysmarowaną olejem formę do pieczenia, skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate e sbucciate le patate, poi tagliatele a spicchi. Lessate le patate per circa 10 minuti, quindi toglietele dall'acqua e asciugatele bene.
  2. Nel frattempo tagliate la cipolla a velo, le olive nere a metà e i pomodori secchi a dadini.
  3. In una ciotola versate le patate, le olive, la cipolla e i pomodori secchi. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Mescolate bene il tutto.
  4. Versate le patate in una teglia che avrete precedentemente oleato, condite con 2 cucchiai di olio d'oliva. Infornate le patate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi.





Smacznego! Buon appetito!

5 komentarzy:

  1. Czy zamiast smarować formę można położyć papier do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że ziemniaki bez odrobiny tłuszczu będą się przyklejać do papieru. Formę posmarowałam dosłownie 1 łyżką oleju i nic sie nie przykleiło. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki, również pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ale pychota Madziu! Świetnie wyglądają te ziemniaczki. Będę musiała kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Ewuniu 😍😊😍 ściskam mocno, pozdrawiam 😘

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger