2.2.18

Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti e uvetta)

Pieczone jabłka to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem, srogą zimą, śniegiem za oknem i tym cudownym słodkim zapachem jabłek, cynamonu i rodzynek. Jakie to było święto, gdy z siostrą zajadałyśmy się tymi pysznościami. 
Minęło trochę czasu, srogiej zimy za oknem ani śniegu niestety nie mam, ale zapach pieczonych jabłek ciągle mam w pamięci, dlatego często przygotowuje je mojej córeczce. Zmodyfikowałam tylko trochę klasyczne nadzienie poprzez dodanie ciasteczek amaretti, orzechów i migdałów. Rodzynki i cynamon pozostały bez zmian, bo to składniki, bez których nie wyobrażam sobie pieczonych jabłek lub jak mówi Emma "szarlotki bez ciasta". Polecam Wam serdecznie, smacznego ;):)


****

Le mele al forno rappresentano un dessert che mi ricorda molto l’infanzia, l’inverno e la neve al di là delle finestre. Per farmi tornare bambina mi è sufficiente percepire quel soave profumo dolciastro delle mele, della cannella e dell’uvetta.
Anche se ormai è passato molto tempo, quella fragranza mi è rimasta impressa nella mente, ed è forse anche per questo motivo che mi piace riproporre quella ricetta anche a mia figlia. Ho solo un po’ modificato il loro classico ripieno, aggiungendo i biscotti amaretti, le noci e le mandorle. L’uvetta e la cannella continuano a rimanere presenti, in quanto ingredienti senza i quali proprio non riesco ad immaginarmi le mele cotte. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI

3 jabłka golden
3-6 ciasteczek amaretti
20 g rodzynek
10 g migdałów
10 g wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżka cukru 


****

INGREDIENTI

3 mele golden
3-6 biscotti amaretti
20 g di uvetta
10 g di mandorle
10 g di noci sgusciate
un pizzico di cannella
1 cucchiaio di burro
1 cucchiaio di zucchero





PRZYGOTOWANIE


Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne za pomocą specjalnej drylownicy do jabłek.


****

Lavate le mele e asciugatele bene, quindi eliminate il torsolo con l'apposito utensile. 




Przygotowujemy nadzienie do jabłek: w miseczce mieszamy pokruszone ciasteczka amaretti, rodzynki, drobno posiekane orzechy i migdały; doprawiamy szczyptą cynamonu.

****

A questo punto preparate il ripieno: in una ciotola versate l'vetta, un pizzico di cannella, poi aggiungete le mandorle, le noci e i biscotti amaretti tritati finemente.




Wydrążone jabłka napełniamy nadzieniem, układamy w formie do pieczenia. Wierzch jabłek oprószamy cukrem i obkładamy plasterkami masła. 

****

Farcite le mele con il ripieno. Sistematele in una pirofila e cospargete la superficie con lo zucchero e i fiocchetti di burro. 




Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35-40 minut. 

****

Infornate le mele in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Pamiętam, jak jadłam pieczone jabłka w dzieciństwie, pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak ponadczasowe przepisy :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger