7.2.18

Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera)

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne pączki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam, ciężko powstrzymać się tylko jednym pączusiu ;)


****

Con l'avvicinarsi del "Martedì grasso", inizio già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola non mancheranno di sicuro le frittelle alla crema pasticcera. Quest'ultime verranno realizzate a base di pasta choux, farcite con crema pasticcera e decorate con lo zucchero semolato. Frittelle di questo genere non possono proprio mancare sulla vostra tavola. Buon appetito ;)




SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)

Pączusie

220 g mąki pszennej 
50 g cukru
40 g masła
4 jajka
1 pomarańcza
szczypta soli
250 ml wody
olej do smażenia 

Krem pasticcera

25 g cukru
25 g mąki pszennej  
250 ml mleka
1 cytryna
2 jajka

****

INGREDIENTI (ca. 20 pezzi)

Frittelle

220 g di farina
50 g di zucchero
40 g di burro
4 uova
1 arancia
un pizzico di sale
250 ml di acqua
olio per friggere 

Crema pasticcera

25 g di zucchero
25 g di farina
250 ml di latte
1 limone
2 uova





PRZYGOTOWANIE

Pączusie
  1. W garnku zagotowujemy 250 ml ze szczyptą soli i masłem pokrojonym w kostkę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, energicznie mieszając trzepaczką, dopóki ciasto nie będzie odchodzić od garnka.
  2. Ciasto ściągamy z ognia, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy a na sam koniec pojedynczo jajka, mieszając dokładnie masę przed dodaniem kolejnego. Masa na pączusie powinna być gęsta i jednolita.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej, formując okrągłe pączusie. 
  4. Pączusie smażymy na zloty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

****


PREPARAZIONE

Frittelle
  1. In un tegame portate a ebollizione l'acqua con il sale e il burro tagliato a dadini. Aggiungete la farina setacciata e mescolate con la frusta fino a ottenere un impasto che si staccherà facilmente dal fondo del tegame.
  2. Togliete il tegame dal fuoco e aggiungete lo zucchero e la scorza grattugiata di un'arancia. Successivamente aggiungete un uovo alla volta. mescolando bene il tutto. La pastella deve essere liscia e omogenea.
  3. Scaldate abbondante olio per friggere in una padella larga. Con l'aiuto di 2 cucchiaini, prelevate piccole porzioni di impasto e fatele scivolare nell'olio.
  4. Fate dorare le frittelle e scolatele con la schiumarola su carta da cucina.



Krem pasticcera
  1. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec stopniowo wlewamy mleko, dokładnie mieszając masę, aby nie powstaly grud.
  2. Masę przelewamy do garnuszka i na małym ogniu gotujemy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu
  3. Przygotowany krem schładzamy, po czym przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.

****

Crema pasticcera
  1. Montate le uova con lo zucchero per ottenere una crema omogenea. Aggiungete la farina e la scorza grattugiata di un limone; mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete a filo il latte e amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  2. Versate la crema in un tegame e portate a bollore, mescolando di tanto in tanto. Fate cuocere per circa 2 minuti, finché la crema non si sarà addensata.
  3. Lasciate intiepidire la crema e trasferitela in una sac à poche con bocchetta a punta.




Pączusie nadziewamy przygotowanym kremem pasticcera i obtaczamy w cukrze. Pączki sa najlepsze od razu po przygotowaniu.


****

Forate ogni frittella con la bocchetta della sacca e farcite con la crema pasticcera. Servite le frittelle spolverizzate con zucchero semolato.





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger