15.2.18

Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio)

Jeżeli lubicie lasagne z sosem bolońskim, może moja wersja urozmaicona poprzez dodanie jarmużu, przypadnie Wam do gustu. Smak lasagne wzbogaciłam gęstym i aromatycznym sosem beszamelowym, który nadał potrawie kremowej konsystencji. Polecam Wam serdecznie :)

****

Se andate pazzi per le lasagne alla bolognese, ritengo che la mia versione a cui ho aggiunto il cavolo nero potrà fare al caso vostro. Il loro gusto è stato ovviamente arricchito con della besciamella, la cui aggiunta conferisce al tutto una consistenza decisamente più cremosa. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

Lasagne
250 g makaronu typu lasagne
500 g jarmużu
50 g parmezanu

Mięsne ragù
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
500 g passaty pomidorowej
1 marchew
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
oregano, bazylia
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy
500 ml mleka
50 g masła
50 g mąki pszennej  
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

Lasagne
250 g di lasagne
500 g di cavolo riccio o nero
50 g di parmigiano grattugiato

Ragù di carne
500 g di carne trita mista
500 g di passata di pomodoro
1 cipolla
1 carota
1 gambo di sedano
2 spicchi d'aglio
origano, basilico
sale, pepe
olio d'oliva

Besciamella
500 ml di latte
50 g di burro
50 g di farina 00
noce moscata
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Mięsne ragù

Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorową,  wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone oregano, bazylię; doprawiamy solą i pieprzem. Ragù gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.

****

Ragù di carne

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla, la carota e il sedano tagliati a dadini per circa 5 minuti. Aggiungete la carne macinata e fatela ben rosolare. A questo punto aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati finemente e la passata di pomodoro. Aggiustate di origano, basilico, sale e pepe. Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 40 minuti a fuoco lento mescolando di tanto in tanto.




Jarmuż

Oczyszczony jarmuż drobno kroimy, następnie dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny wody i 1-2 łyżkami oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

****

Cavolo riccio

Pulite il cavolo riccio, poi tagliatelo a julienne. In una padella fate rosolare il cavolo con 1-2 cucchiai di olio e un po' d'acqua per circa 5 minuti. Aggiustate di sale e pepe.




Beszamel

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Nie przerywając mieszania, dolewamy letnie mleko. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji.

****

Besciamella

Sciogliete il burro in una casseruola. Quando sarà totalmente sciolto toglietelo dal fuoco. Aggiungete la farina a pioggia. Mescolate bene. Rimettete sul fuoco per renderà la farina leggermente dorata. Per ultimo aggiungete il latte precedentemente riscaldato. Aggiustate di sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa.




Lasagne

Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie ragù i jarmuż. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, po czym obsypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, ragù, jarmuż, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji ragù, jarmużu i beszamelu. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Lasagne pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



****


Lasagne

Prendete una pirofila e create uno strato di besciamella, poi uno strato di sfoglie di lasagne. Distribuite il ragù di carne e il cavolo riccio, coprite con la besciamella, poi spolverizzate con il parmigiano grattugiato. Proseguite con lo stesso ripieno fino a creare 4 strati. Finite con strato di ragù con cavolo riccio e besciamella. Infine spolverate la lasagne con parmigiano grattugiato.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C per 20-25 minuti.




Smacznego! Buon appetito! 

2 komentarze:

  1. O, to jedno z moich ulubionych dań :) zarówno w wykonaniu, jak i w smakowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam serdecznie 😉 pozdrawiam 😊

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger