20.2.18

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (Pollo con spinaci e gorgonzola)




SKŁADNIKI

400 g mięsa z piersi z kurczaka
500 g szpinaku
100 g gorgonzoli
150 g śmietany 
2 łyżki mąki  
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

400 g di petto di pollo
500 g di spinaci
100 g di gorgonzola
150 g di panna
2 cucchiaio di farina
2 cucchiaini di erbe provenzali 
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę
  2. W misce mieszamy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz. Mięso obtaczamy w mące z ziołami. 
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka do uzyskania złotego koloru.
  4. Oczyszczony szpinak myjemy i osuszamy.
  5. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem śmietany. Dodajemy szpinak; doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Kurczaka przekładamy na patelnię z sosem z gorgonzoli, mieszamy i podajemy dobrze ciepły, oprószony czarnym pieprzem.

****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate il petto di pollo a dadini.
  2. In una ciotola mescolate 2 cucchiai di farina, 2 cucchiaini di erbe provenzali, sale e pepe. Infarinate i pezzi di pollo.
  3. Scaldate una padella con 2-3 cucchiai di olio, unite il petto a dadini e rosolatelo per circa minuti finché non diventa dorato.
  4. Lavate gli spinaci e asciugateli con carta da cucina.
  5. In una padella aggiungete il gorgonzola. Unite la panna per diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete le foglie di spinaci, quindi aggiustate di sale e pepe. Fate cuocere a fuoco basso per circa 5 minuti minuti, mescolando di tanto in tanto.
  6. Trasferite il pollo nella padella con crema di gorgonzola. Mescolate per amalgamare tutti gli ingredienti. Servite il pollo ben caldo con una spolverata di pepe macinato fresco. 




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger