3.2.18

Kokosowe babeczki z białą czekoladą i żurawiną (Muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi)

Witam Was w sobotę! Nie ma nic piękniejszego, niż rozpoczęcie weekendu pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na kokosowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą, proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycające smakiem i zapachem. Smacznego :)

****

Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend con dei golosi muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi, un dolcetto da realizzare in poco tempo, che delizierà il palato di tutta la famiglia. Buon appetito :)




SKŁADNIKI (12 babeczek)

250 g mąki 
100 g suszonej żurawiny
100 g cukru
100 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
szczypta soli


****

INGREDIENTI (12 muffin)

250 g di farina

100 g di mirtilli rossi essiccati 
100 g di zucchero
100 g di cioccolato bianco
50 g di farina di cocco
2 cucchiaini di lievito per dolci
250 ml di latte
100 ml di olio di semi di girasole
2 uova
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia; dodajemy szczyptę soli, żurawinę oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.
  3. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. 
  4. Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
  5. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
  6. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny.
  7. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Przed podaniem babeczki dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą oraz oprószamy wiórkami kokosowymi.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate grossolanamente il cioccolato bianco e fatelo sciogliere a bagnomaria con il latte. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto.
  2. A questo punto preparate due ciotole. Nella prima ciotola setacciate la farina con il lievito per dolci; aggiungete un pizzico di sale, i mirtilli rossi e la farina di cocco. Mescolate bene il tutto.
  3. In un'altra ciotola mettete i tuorli, conservando gli albumi. Montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Successivamente aggiungete l'olio e il cioccolato bianco fuso, mescolando bene. 
  4. Nella ciotola con i tuorli versate la farina con i mirtilli e la farina di cocco. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  5. Montate gli albumi con un pizzico di sale. Una volta montati gli albumi incorporateli all'impasto. Mescolate bene il tutto.
  6. Riempite con l'impasto gli stampi per i muffin. 
  7. Infornate i muffin in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti. Una volta cotti, lasciate i muffin a raffreddare . 
  8. Decorate i muffin con il cioccolato bianco fuso e cospargete la superficie con farina di cocco grattugiato.




Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. taką muffinkę bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację po całym tygodniu dobrze jest upichcić coś słodkiego. Muffiny i to kokosowe są zdecydowanie w moim typie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy weekendowe pieczenie, taki relaks na koniec tygodnia 😉 uściski!!!

      Usuń
  3. O, wydaje się to być świetnym pomysłem - słodycz białej czekolady przełamana żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz 😍 cieszę się, że przepis się spodobał, polecam i życzę smacznego 😘😉

      Usuń
  4. Kokos, żurawina i biała czekolada, to razem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, polecam serdecznie 😍 pozdrawiam 😘

      Usuń
  5. Szkoda,że jestem na diecie. Z chęcią zjadłabym te babeczki.
    Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, bardzo Ci dziękuję 😍 jak tylko skończysz dietę, może skusisz się na jedną babeczkę 😉😊

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger