19.2.18

Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana)

Co powiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej się w ustach i lekkiej jak piórko.  Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :)


****

Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo pan brioche, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo di miele o marmellata. Buon inizio settimana a tutti :)




SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej 
40 g masła
40 g cukru
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki cukru w granulkach

****

INGREDIENTI

250 g di farina
40 g di burro
40 g di zucchero
15 g di lievito di birra fresco
125 ml di latte
1 cucchiaio di olio
1/2 cucchiaino di sale
1 uovo
2 cucchiai di granella di zucchero 





PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie zagotowujemy resztę mleka z dodatkiem masła i cukru; odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W misce mieszamy mąkę z ostudzonym mlekiem, dodajemy rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  4. Formę o wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  6. Przed pieczeniem wierzch drożdżówki oprószamy cukrem w granulkach. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di latte tiepido, mescolate bene il tutto, coprite e lasciate lievitare per circa 15 minuti.
  2. Nel frattempo fate bollire il latte con lo zucchero e il burro; lasciate a raffreddare.
  3. Setacciate in una ciotola la farina, versate il composto di lievito e il latte, quindi aggiungete un uovo leggermente sbattuto, 1 cucchiaio di olio e 1/2 cucchiaino di sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.
  4. Foderate con carta da forno uno stampo per plumcake da 25 x 11 cm.
  5. Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e versatelo nello stampo. Spennellate la superficie della brioche con un uovo sbattuto con 1 cucchiaio di latte, quindi coprite la brioche e fatela lievitare ancora 30 minuti.
  6. Prima di infornare cospargete la superficie della brioche con la granella di zucchero. Infornate la brioche in forno preriscaldato a 180°C per circa 40-45 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger