5.1.18

Zupa z kaszą bulgur i roślinami strączkowymi (Minestrone di bulgur e legumi)

Zimą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu króluje zupa z roślin strączkowych, która zastępuje nam posiłek mięsny i jest doskonałym źródłem białka. 
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedną z takich zup, która jest przykładem na to, że zimowe menu wcale nie musi być nudne. Do przygotowania zupy wykorzystałam oprócz popularnej marchewki i ziemniaka, kaszę bulgur, jarmuż, ciecierzycę, czerwoną fasolę oraz soczewicę. Zupa jest bardzo pożywna, bogata w wartości odżywcze, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Polecam Wam serdecznie :)

****

In inverno almeno una volta alla settimana ci piace consumare la zuppa di legumi, una pietanza che sostituisce in pieno la carne e che rappresenta un’ottima fonte di proteine. 
Vorrei quindi condividere con Voi la ricetta per realizzare una di queste zuppe, portata che testimonia che i piatti invernali non devono essere necessariamente noiosi ed insipidi. Per realizzare la zuppa, oltre alle popolarissime carote e patate, ho utilizzato il bulgur, il cavolo riccio, i ceci, le lenticchie e i fagioli rossi. La zuppa risulterà molto gustosa, energetica, ricca di sostanze nutritive e saprà riscaldarVi durante le più fredde giornate invernali. Non posso quindi che consigliarVela di cuore :)




SKŁADNIKI

100 g kaszy bulgur
100 g jarmużu 
50 g czerwonej fasoli (ugotowanej)
50 g czerwonej soczewicy (ugotowanej)
50 g ciecierzycy (ugotowanej)
750 ml - 1 l bulionu warzywnego (w zależności, jak gęstą zupę lubicie)
2 marchewki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
szczypta papryczki chili
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

100 g di bulgur
100 g di cavolo riccio
50 g di fagioli rossi precotti
50 g di lenticchie rosse precotte
50 g di ceci precotti
750 ml - 1 l di brodo vegetale
2 carote
2 patate 
2 spicchi d'aglio
1 cipolla
un pizzico di peperoncino
sale, pepe
olio d'oliva






PRZYGOTOWANIE
  1. Przed przygotowaniem zupy, kaszę bulgur płuczemy zimną wodą; bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Obraną marchew, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulę do miękkości. Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, następnie ziemniaki oraz marchew. Warzywa podsmażamy ok. 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Na koniec wlewamy gorący bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek), ciecierzycę, soczewicę oraz fasolę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Zupę serwujemy z ugotowaną kaszą bulgur. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il minestrone iniziate dalla preparazione del bulgur; lavatelo sotto acqua corrente e fatelo cuocere secondo le indicazioni sulla confezione.
  2. Tagliate le carote, le patate e una cipolla a cubetti.
  3. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla per circa 5 minuti. Aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati, un pizzico di peperoncino, le carote e le patate. Rosolate le verdure per circa 2-3 minuti. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolando bene il tutto. Cuocete coperto per circa 15 minuti.
  4. A questo punto aggiungete le foglie di cavolo riccio, i ceci, i fagioli e le lenticchie. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti.
  5. Servite il minestrone con il bulgur precotto.




Smacznego! Buon appetito!

12 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smacznie i pozywnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję 😍 pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń
  2. Smakowita i pożywna zupa, super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za odwiedziny i miłe słowa 😘 pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń
  3. Świetna zupka :-) uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzeno, pięknie dziękuję 😘 polecam serdecznie 😉

      Usuń
  4. wygląda świetnie, a jaka pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właśnie muszę trochę bardziej zadbać o zupy na bazie strączków, rzeczywiście są pożywne i warto je wkomponować w swoje menu.

    Pozdrawiam i życzę przyjemnego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz 😉 pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń
  6. Bardzo apetyczna zupa, zimą też często gotuję zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😍 pozdrawiam serdecznie 😘😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger