15.1.18

Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella)

Zapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupką z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek. Polecam serdecznie :)

****

Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta di parmigiano, è un ottimo contorno da accompagnare con delle portate a base di carne; per i vegetariani costituirà invece un piatto unico a tutti gli effetti. Ve lo consiglio di cuore :)




SKŁADNIKI

500 g kopru włoskiego
500 g ziemniaków 
100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera 

Beszamel
300 ml mleka
25 g masła 
20 g mąki 
szczypta gałki muszkatałowej
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

500 g di finocchi
500 g di patate
100 g di parmigiano

Besciamella
300 ml di latte
25 g di burro
20 g di farina
un pizzico di noce moscata
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczony koper włoski kroimy na plasterki o grubości ok. pół centymetra. Ziemniaki obieramy i kroimy podobnie jak koper włoski. Warzywa gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż mąka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
  3. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadzamy 1-2 łyżki sosu beszamelowego. Układamy plastry kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie sosu beszamelowego i startym parmezanie.
  4. Warzywa zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15-20 minut.


****

PREPARAZIONE

  1. Pulite i finocchi e tagliateli a fette spesse circa mezzo centimetro. Pelate e affettate allo stesso spessore anche le patate. Cuocete al vapore per circa 10 minuti. 
  2. Nel frattempo preparate la besciamella. Sciogliete il burro in una casseruola. Quando sarà totalmente sciolto toglietelo dal fuoco. Aggiungete la farina a pioggia. Mescolate bene. Rimettete sul fuoco per renderà la farina leggermente dorata. Per ultimo aggiungete il latte precedentemente riscaldato. Aggiustate di sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa.
  3. Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di besciamella e sopra disponete alcune fettine di finocchio e patete fino a formare uno strato. Aggiustate di sale e pepe, poi coprite con uno strato di besciamella, cospargete una spolverata parmigiano grattugiato e ricominciate con le fettine di patate e finocchi, la besciamella, il parmigiano grattugiato, fino a esaurire tutti gli ingredienti e terminando con la besciamella e una spolverata di parmigiano grattugiato.
  4. Infornate le verdure in forno preriscaldato a 200°C per 15-20 minuti. 




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger