10.1.18

Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie)



SKŁADNIKI

400 g makaronu typu tagliatelle
250 g soczewicy
500 g pulpy pomidorowej
400 ml wody
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
papryczka chili
bazylia
tymianek
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek 


****

INGREDIENTI

400 g di tagliatelle
250 g di lenticchie
500 g di polpa di pomodoro
400 ml di acqua
1 cipolla
2 carote
2 spicchi d'aglio
peperoncino
basilico
timo
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, 1-2 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii oraz szczyptę chili. Sos doprawiamy solą i pieprzem; gotujemy ok. 10 minut.
  2. Na koniec dodajemy suchą soczewicę, pulpę oraz wodę. Ragout gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając. 
  3. W międzyczasie we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  4. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE
  1. In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata e 2 spicchi d'aglio. Aggiungete le carote tagliate a dadini, 1-2 rametti di timo, 10 foglie di basilico e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  2. A questo punto aggiungete le lenticchie, la polpa e l'acqua.  Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 1 ora a fuoco medio mescolando di tanto in tanto.
  3. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere.
  4. Scolate la pasta e versatela nella pentola con il ragù di lenticchie, mescolando bene il tutto. Servite la pasta con una spolverata di pepe macinato fresco e il prezzemolo tritato finemente.


Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Makaron, pomidory i soczewica... dla mnie idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo mnie to cieszy :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  2. Tagliatelle wygląda rewelacyjnie, musi być naprawdę pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger