8.1.18

Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi)

Dzisiejsza wersja pulpecików z cielęciny jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, aromatycznych sosów, czerwonego wina i przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkatałowej idealnie komponuje się z pulpecikami, których smak wzbogaciłam poprzez dodanie świeżego rozmarynu, tymianku i sera pecorino.  
Wszystkie składniki łączą się w smakowitą całość, tworząc niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów. Polecam serdecznie :)

****

L’odierna versione delle polpette al vitello troverà i favori di tutti gli amanti dei gusti decisi, dei sughi gustosi, delle spezie aromatiche e del vino rosso. Il sugo grazie all’aggiunta della cannella, del cumino e della noce moscata si sposa alla perfezione con le polpette, il cui sapore è stato arricchito grazie all’aggiunta del rosmarino fresco, del timo e del pecorino. 
Il legame che si viene a creare tra tutti questi ingredienti sprigiona un’irripetibile composizione di gusti e sapori. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

Pulpeciki (ok. 15 sztuk)
500 g mielonej cielęciny 
5 łyżek drobno startego sera pecorino*
4 łyżki bułki tartej
2 jaja
1 cebula
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

* Ser pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem, grana padano; najważniejsze, aby był to ser twardy.

Sos winny
500 ml bulionu warzywnego
200 ml czerwonego wina
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
gałka muszkatałowa
cynamon
kumin
sól i pieprz 
oliwa z oliwek

Dodatki
4 karczochy
natka pietruszki

****

INGREDIENTI

Polpettine (ca. 15 pezzi)
500 g di polpa di vitello macinata
5 cucchiai di pecorino grattugiato
4 cucchiai di pangrattato
2 uova
1 cipolla
1 rametto di rosmarino
1 rametto ti timo
olio d'oliva
sale e pepe

Salsa al vino 
500 ml di brodo vegetale
200 ml di vino rosso
1 cipolla
2 spicchi d'aglio
3 cucchiai di concentrato di pomodoro
1 cucchiaio di zucchero
noce moscata
cannella
cumino
sale e pepe
olio d'oliva

Contorno
4 carciofi
prezzemolo




PRZYGOTOWANIE

Sos winny

  1. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę cynamonu, kuminu oraz gałki muszkatałowej. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 3 min.
  2. Na koniec wlewamy czerwone wino, ciepły bulion i koncentrat pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Pulpeciki

  1. W misce mieszamy mielone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek sera pecorino, 4 łyżki bułki tartej i 2 jaja. Na koniec dodajemy drobno posiekany rozmaryn i tymianek; doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. 
  2. Z masy formujemy pulpeciki o wadze ok. 50 gram. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Karczochy oczyszczamy z zewnętrznych twardych lisci, kroimy na podłużne kawałki.
  4. Pulpeciki i kawałki karczochów przekładamy do sosu; całość gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  5. Pulpeciki serwujemy z sosem, karczochami, posypane natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE

Salsa al vino

  1. In una grande padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla tritata finemente e 2 spicchi d'aglio per circa 2 minuti. Aggiungete 1 cucchiaio di zucchero, una presa di cannella, un pizzico di cumino e di noce moscata, il sale e il pepe. Continuate a rosolare per altri 3 minuti. 
  2. Per ultimo unite il vino rosso, il brodo vegetale caldo e il concentrato di pomodoro. Cuocete la salsa per circa 15 minuti, mescolando di tanto in tanto.

Polpettine 

  1. In una ciotola versate la carne macinata di vitello, 1 cipolla tritata finemente, 5 cucchiai di pecorino grattugiato, 4 cucchiai di pangrattato e 2 uova. A questo punto aggiungete il trito di rosmarino e timo, poi aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto, coprite e lasciate riposare per circa 30 minuti in frigo. 
  2. Iniziate a formare le polpettine prendendo di volta in volta circa 50 g di composto.
  3. Scaldate in una padella un filo d'olio e fate rosolare le polpettine fino a che risulteranno ben dorate.
  4. A questo punto versate le polpettine e gli spicchi di carciofi all’interno della salsa e lasciateli cuocere per circa 15 minuti a fuoco basso. 
  5. Servite le polpettine con la salsa, gli spicchi di carciofi e il prezzemolo tritato. 




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger