23.1.18

Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena)

Wtorek rozpoczynamy na słodko :) Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, które zawsze się sprawdza i nie ma sobie równych, ten przepis jest dla Was.
Ciasto jest niesamowicie delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Zapach ciasta roznosi się po całym mieszkaniu i pozostawia swój bajeczny aromat na długi czas. Polecam serdecznie :)


****

E iniziamo dolcemente il martedì :) Nella ricetta della torta che Vi voglio qui proporre, ho utilizzato uno dei connubi di sapori che più preferisco: sto parlando del cioccolato e dell'arancia, due ingredienti la cui unione non ha paragoni. 
La torta è straordinariamente soffice e delicata, inoltre il suo odore si diffonde soavemente per casa, albergandovi a lungo in ogni angolo.  Ve la consiglio di cuore :)




SKŁADNIKI

150 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
50 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
100 ml oleju
50 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
1 pomarańcza
szczypta soli


****

INGREDIENTI

150 g di farina
100 g di fiocchi d'avena
100 g di zucchero di canna
50 g di gocce di cioccolato
150 ml di latte
100 ml di olio di semi
50 ml di succo d'arancia
2 cucchiaini di lievito vanigliato
2 uova
1 arancia
un pizzico di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, drobno pokrojoną czekoladę oraz szczyptę soli.
  2. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja, otartą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Ciasto dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz wiórkami gorzkiej czekolady.

****


PREPARAZIONE
  1. In una ciotola mescolate la farina, lo zucchero di canna, il lievito per dolci, i fiocchi d'avena, le gocce di cioccolato e un pizzico di sale.
  2. In un'altra ciotola sbattete le uova con il latte, l'olio, il succo d'arancia e la scorza grattugiata di una arancia.
  3. Versate il mix di uova sul composto di farina e lavorate rapidamente. 
  4. Foderate uno stampo da plumcake (12 cm x 26 cm) con carta da forno e versate al suo interno l'impasto.
  5. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-50 minuti. Lasciate raffreddare la torta su una gratella.
  6. Decorate la torta con le scaglie di cioccolato fondente e le arance candite.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger