SKŁADNIKI
Focaccia
300 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki pszennej chlebowej
250 ml wody
25 g świeżych drożdży
5 łyżek oliwy extravergine d'oliva
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
Dodatki
1 czerwona cebula
1 cukinia
100 g wędzonego łososia
****
INGREDIENTI
Focaccia
300 g di farina di farro integrale
200 g di farina tipo 0
250 ml d'acqua
25 g di lievito di birra fresco
5 cucchiai di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaio di sale
1 cucchiaino di zucchero
un pizzico di pepe
Ingredienti per condire
1 cipolla rossa
1 zucchina
100 g di salmone affumicato
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowania rozpoczynamy od wymieszania mąki orkiszowej z mąką pszenną.
- W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody; dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 50 gram miksu mąk, dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę (ok. 150 ml), 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę soli oraz szczyptę pieprzu. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski delikatnie posmarowanej oliwą, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta, robiąc małe wgłębienia w cieście. Przed pieczeniem focaccie smarujemy 2 łyżkami oliwy.
- Focaccie pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C do uzyskania złotego koloru.
- W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Cebulę kroimy w piórka a łososia w plasterki. Z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki, które grillujemy na patelni.
- Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine.
****
PREPARAZIONE
Smacznego! Buon appetito!
- Per preparare la focaccia, iniziate a setacciate la farina di farro e la farina 0 in una ciotola.
- In un'altra ciotola fate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua tiepida. Aggiungete 1 cucchiaino di zucchero e 50 grammi di farine precedentemente setacciate. Mescolate bene il tutto. Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 40 minuti in un luogo tiepido.
- Setacciate in una ciotola il mix di farine e 1 cucchiaio di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva e un pizzico di pepe. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida (ca. 150 ml). Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Formate una palla e mettetela in una ciotola leggermente oleata. Coprite con un canovaccio o una pellicola e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.
- Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e stendetelo su di una teglia foderata con carta da forno. Prima di infornare, spennellate la superficie della focaccia con 2 cucchiai di olio extravergine e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia.
- Infornate la focaccia in forno preriscaldato a 220°C per circa 20-30 minuti.
- Nel frattempo tagliate la cipolla e il salmone a fettine. A questo punto tagliate le zucchine a strisce sottili e allungate. Grigliate le zucchine su di una piastra.
- Una volta cotta, sfornate la focaccia e cospargetela con le strisce di zucchine, le fettine di salmone affumicato e la cipolla rossa. Per ultimo conditela con un pizzico di pepe nero e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva.
Smacznego! Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz