25.1.18

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate)



SKŁADNIKI

Focaccia
300 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki pszennej chlebowej
250 ml wody
25 g świeżych drożdży
5 łyżek oliwy extravergine d'oliva
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu

Dodatki
1 czerwona cebula
1 cukinia
100 g wędzonego łososia 


****

INGREDIENTI

Focaccia
300 g di farina di farro integrale
200 g di farina tipo 0
250 ml d'acqua
25 g di lievito di birra fresco
5 cucchiai di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaio di sale
1 cucchiaino di zucchero
un pizzico di pepe

Ingredienti per condire
1 cipolla rossa
1 zucchina
100 g di salmone affumicato




PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowania rozpoczynamy od wymieszania mąki orkiszowej z mąką pszenną.
  2. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody; dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 50 gram miksu mąk, dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  3. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę (ok. 150 ml), 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę soli oraz szczyptę pieprzu. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski delikatnie posmarowanej oliwą, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta, robiąc małe wgłębienia w cieście. Przed pieczeniem focaccie smarujemy 2 łyżkami oliwy.
  5. Focaccie pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C do uzyskania złotego koloru.
  6. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Cebulę kroimy w piórka a łososia w plasterki. Z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki, które grillujemy na patelni.
  7. Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine.

****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare la focaccia, iniziate a setacciate la farina di farro e la farina 0 in una ciotola.
  2. In un'altra ciotola fate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua tiepida. Aggiungete 1 cucchiaino di zucchero e 50 grammi di farine precedentemente setacciate. Mescolate bene il tutto. Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 40 minuti in un luogo tiepido.
  3. Setacciate in una ciotola il mix di farine e 1 cucchiaio di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva e un pizzico di pepe. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida (ca. 150 ml). Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Formate una palla e mettetela in una ciotola leggermente oleata. Coprite con un canovaccio o una pellicola e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.
  4. Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e  stendetelo su di una teglia foderata con carta da forno. Prima di infornare, spennellate la superficie della focaccia con 2 cucchiai di olio extravergine e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia. 
  5. Infornate la focaccia in forno preriscaldato a 220°C per circa 20-30 minuti. 
  6. Nel frattempo tagliate la cipolla e il salmone a fettine. A questo punto tagliate le zucchine a strisce sottili e allungate. Grigliate le zucchine su di una piastra.
  7. Una volta cotta, sfornate la focaccia e cospargetela con le strisce di zucchine, le fettine di salmone affumicato e la cipolla rossa. Per ultimo conditela con un pizzico di pepe nero e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger