24.1.18

Marchewkowy krem z imbirem i pomarańczą (Crema di carote, zenzero e arancia)

Zupa krem z marchewki z dodatkiem startego imbiru, skórki i soku z pomarańczy jest moją propozycją na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale również podniebienie słodko-pikantnym smakiem. 
Krem jest idealny w sezonie grypowym, sprawdza się przy przeziębieniach i rekonwalescencji, gdyż jest silnie rozgrzewający i bogaty w witaminy oraz w substancje bakteriobójcze. Polecam i życzę smacznego :)


****

La crema di zuppa di carote con lo zenzero grattugiato a cui è stata aggiunta la buccia e il succo di arancia è la mia proposta per chi è alla ricerca di una portata in grado di riscaldare durante le freddi serate invernali. Il piatto soddisfa non solo l’occhio con il suo colore acceso, ma anche il palato con il suo gusto dolce e allo stesso tempo piccante.
La zuppa è ideale per affrontare il periodo in cui incombe l’influenza, in quanto è ricca di vitamine che rinforzano il nostro sistema immunitario. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

1 kg marchewki
20 g świeżego imbiru
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pomarańcza 
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

1 kg di carote
20 g di zenzero fresco
500 ml di brodo vegetale
2 spicchi d'aglio
1 cipolla
1 arancia
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, starty imbir oraz marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
  3. Przygotowaną zupę miksujemy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przed podaniem oprószamy natką pietruszki oraz ziarnami czerwonego pieprzu.

****

PREPARAZIONE

  1. Pelate le carote, poi tagliatele a cubetti.
  2. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla tritata finemente, aggiungete la scorza grattugiata di un'arancia, 2 spicchi d'aglio tritati, lo zenzero grattugiato e le carote. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti.
  3. Frullate la zuppa con il succo d'arancia. Servite la zuppa con alcune foglie di prezzemolo fresco e guarnite con il pepe rosa.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Uuuu, aż mi ślinka cieknie na widok tego kremu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję 😍 pozdrawiam serdecznie 😉😘

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger