12.1.18

Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca)



SKŁADNIKI

Kruche ciasto
300 g mąki 
200 g masła 
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie
100 g migdałów bez skórki
100 g łuskanych orzechówłoskich
100 g suszonych moreli
100 g daktyli
150 g suszonych fig
50 g żurawiny
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek 
50 g masła
80 g cukru
200 ml śmietany 30%

Dekoracja
1 jajko
płatki migdałowe
cukier puder


****

PREPARAZIONE

Pasta frolla
300 g di farina
200 g di burro
1 uovo
3 cucchiai di zucchero a velo
un pizzico di sale

Ripieno
100 g di mandorle sbucciate
100 g di noci sguciate
100 g di albicocche secche
100 g di datteri
150 g di ficchi secchi
50 g di ribes rosso disidratato
50 g di uva sultanina
50 g di prugne secche
50 g di burro
80 g di zucchero
200 ml di panna fresca

Decorazione
1 uovo
mandorle a lamelle
zucchero a velo





PRZYGOTOWANIE

  1. W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grubo posiekane orzechy oraz migdały i na małym ogniu lekko zrumieniamy. Dodajemy cukier, śmietanę, zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Połowę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim nadzienie, zlepiając dokładnie brzegi ciasta.
  4. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy płatkami migdałowymi.
  5. Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  6. Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem.


****

PREPARAZIONE

  1. Inserite nel mixer la farina, lo zucchero a velo, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete un uovo e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora.
  2. Nel frattempo preparate il ripieno. In un largo tegame sciogliete il burro, aggiungete le mandorle e le noci tritati finemente. Fate rosolare il tutto per circa 3-4 minuti. A questo punto versate lo zucchero, la panna e fate bollire, mescolando di tanto in tanto. Togliete dal fuoco; aggiungete l'uvetta, il ribes rosso, le prugne secche, le albicocche, i datteri e i ficchi tritati finemente. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare.
  3. Imburrate e infarinate - oppure per comodità potete utilizzare solo la carta da forno - uno stampo da crostata di 24 cm di diametro. Stendete la metà della pasta frolla in un disco dello spessore di 1/2 cm e adagiatelo su fondo e anche sulle pareti dello stampo. Sistemate dentro il ripieno di frutta secca. Infine tirate il resta della pasta frolla per ottenere un disco con quale andrete a rivestire la superficie.
  4. Per ultimo forate la superficie con una forchetta, spennellate con l'uovo sbattuto e cospargete con le mandorle a lamelle.
  5. Infornate la crostata in forno già caldo a 180 gradi per circa 35-40 minuti.
  6. Prima di servire, spolverizzate la crostata con dello zucchero a velo.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger