30.1.18

Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato)



SKŁADNIKI (6 sztuk)

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g ricotty
50 g czekolady
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżki mleka
szczypta cynamonu


****

INGREDIENTI (6 pezzi)

1 rotolo di pasta sfoglia
200 g di ricotta
50 g di cioccolato 
2-3 cucchiai di zucchero
1-2 cucchiai di latte
un pizzico di cannella




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty z nadmiaru wody; ricottę odsączamy na sicie ok. 15 minut. 
Ricottę przekładamy do miski, dodajemy posiekaną czekoladę (gorzką lub mleczną, według uznania) oraz 1-2 łyżki cukru. Masę dokładnie mieszamy.


****

PREPARAZIONE

Prima di iniziare a preparare i cornetti, mettete la ricotta a scolare in un colino per circa 15 minuti.
Una volta scolata, mettete la ricotta in una ciotola. Aggiungete 1-2 cucchiai di zucchero e il cioccolato tagliato grossolanamente (il fondente o al latte a piacere). Amalgamate bene il tutto.




Z ciasta francuskiego wykrawamy 6 kwadratów o boku 11 cm. Na środek ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Kwadrat ciasta składamy w trójkąt, delikatnie dociskamy boki ciasta, następnie rolujemy ciasto, formując kształt rogalika. Na koniec szczelnie zamykamy końce ciasta.


****

Srotolate la pasta sfoglia e tagliatela in 6 quadretti di 11 cm di lato. Disponete 1-2 cucchiaini di ripieno al centro di ogni quadrato e ripiegatelo in modo da ottenere un triangolo. Sigillate i bordi, quindi arrotolate i triangoli su se stessi. Piegate le punte per dargli una forma simile ad un croissant. 




Rogaliki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem, rogaliki smarujemy 1-2 łyżkami mleka, oprószamy cukrem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe ;)

****

Disponete i cornetti sopra una placca foderata con carta forno.
Spennellate la superficie dei cornetti con 1-2 cucchiai di latte e cospargete lo zucchero.
Infornate i cornetti nel forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15-20 minuti fino fino a che la superficie sia dorata.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam je. Często robię na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 deser 2 rogale 3 czekolada
    moje ulubione punkty :D wszystko jest także na pewno wykorzystam ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyno, cieszę się, ze spodobał Ci się przepis 😉😍 daj znać, jak wyszło 😊 pozdrawiam 😘

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger