20.12.17

Świąteczne grzane wino (Vin brulé)



SKŁADNIKI

1 litr czerwonego wytrawnego wina
1 czerwone jabłko 
1 pomarańcza
1 cytryna
2 gwiazdki anyżu 
2 laski cynamonu
10 goździków 
100 g cukru trzcinowego
szczypta gałki muszkatałowej


****

INGREDIENTI

1 litro di vino rosso corposo
1 mela rossa
1 arancia
1 limone
2 pezzi di anice stellato
2 stecche di cannella
10 chiodi di garofano
100 g di zucchero di canna
un pizzico di noce moscata




PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wkładamy przyprawy: goździki, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, szczyptę gałki muszkatałowej; dodajemy cukier, jabłko ze skórką pokrojone w cząstki oraz cytrynę i pomarańczę przekrojone na pół. Na koniec wlewamy wino.
  2. Całość zagotowujemy na małym ogniu; kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki.
  3. Przygotowane wino przecedzamy przez sitko.
  4. Wino serwujemy ciepłe, udekorowane plasterkami pomarańczy.

****

PREPARAZIONE
  1. In un tegame unite le spezie: i chiodi di garofano, le stecche di cannella, l'anice stellato, un pizzico di noce moscata; aggiungete lo zucchero, la mela non sbucciata e tagliata a spicchi e tagliate a metà l'arancia e il limone. Per ultimo versate il vino.
  2. Ponete la pentola sul fuoco e portate a ebollizione, abbassate la fiamma e fate cuocere per circa 15 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  3. Filtrate il composto e versatelo in bicchieri, decorando con le fette d'arancia. Servite il vino ben caldo.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również 🙂 pozdrawiam serdecznie, miłego dnia Aniu 🙂

      Usuń
  2. Ahh to jest to co lubię :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz 😍 pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger