18.12.17

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia)



SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka np. golden
3 kruche ciasteczka
40 g rodzynek
10 g orzeszków piniowych
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier puder 


****

INGREDIENTI

1 rotolo di pasta sfoglia
2 mele golden
3 biscotti secchi
40 g di uvetta
10 g di pinoli
4 cucchiai di zucchero di canna
2 cucchiai di succo di limone
1/2 cucchiaino di cannella
1 tuorlo
1 cucchiaio di latte
zucchero a velo





PRZYGOTOWANIE
  1. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem.
  2. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając. 
  3. Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
  4. Strudel pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Upieczony strudel oprószamy cukrem pudrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Sbucciate le mele e tagliatele a dadini. Irrorate le mele con in succo di limone, poi aggiungete i pinoli, l'uvetta, 4 cucchiai di zucchero di canna e 1/2 cucchiaino di cannella.
  2. Srotolate la pasta sfoglia e distribuite i biscotti tritati sulla pasta sfoglia. Per ultimo adagiate sopra le mele con la frutta secca, lasciando liberi i bordi. Arrotolate lo strudel dalla parte più larga, sigillando bene le estremità.
  3. Ponete lo strudel su di una teglia rivestita con carta da forno. Prima di infornarlo, spennellate la superficie con il tuorlo sbattuto con un cucchiaio di latte. Incidete la superficie con dei piccoli tagli e spolverizzate con un cucchiaio di zucchero di canna.
  4. Cuocete lo strudel in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 30-35 minuti.
  5. Una volta cotto, spolverizzate lo strudel con lo zucchero a velo. 


Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger