18.12.17

Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia)



SKŁADNIKI

400 g piersi kaczki ze skórką 
20 g imbiru
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
3 gałązki tymianku
sól, pieprz  

****

INGREDIENTI

400 g di petto d'anatra
20 g di zenzero fresco
1 arancia
2 cucchiai di miele
3 rametti di timo 
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem.  
  2. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir. Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut.
  3. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy na cienkie plasterki i podajemy np. z pieczonymi ziemniakami. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il petto d'anatra procedete a fare dei tagli prima in senso obliquo e poi in senso verticale, quindi salate e pepate da entrambi i lati. 
  2. In una ciotola mescolate 2 cucchiai di miele con il succo di mezza arancia, lo zenzero grattugiato e le foglioline di 3 rametti di timo. Irrorate il petto d’anatra con l’emulsione e lasciatelo a marinare per circa 5 minuti.
  3. Ponete il petto d'anatra dalla parte incisa in una padella ben calda e lasciate cuocere circa 3 minuti; poi giratelo e lasciatelo rosolare anche sull'altro lato per altri 3 minuti.
  4. A questo punto infornate il petto d'anatra in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15-20 minuti. 5 minuti prima di finire la cottura versate l'emulsione rimasta. Una volta pronto, sfornate il petto d'anatra e servite.


Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Pyszna pierś! Bardzo podoba mi się Twój blog. Od 3 lat uczę się włoskiego i ... mogę uczyć się u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz!!! Niezmiernie mi miło, że podoba Ci się mój blog a moje wpisy pomogą Ci w nauce włoskiego ;) pozdrawiam serdecznie :) Wesołych Świąt!!!

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger