1.12.17

Pierniczki do Kalendarza Adwentowego (Biscotti natalizi per Calendario dell'Avvento)

Witajcie w najpiękniejszym i najbardziej magicznym miesiącu w roku! 1 grudnia jest dla nas dniem wypiekania pierniczków, które Emma wkłada do swojego kalendarza adwentowego i codziennie rano delektuje się jednym ciasteczkiem, odliczając dni do Świąt Bożego Narodzenia... 
Chciałabym podzielić się z Wami naszym przepisem na pierniczki, których cudowny aromat miodu i przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając wszystkich domowników w świąteczny nastrój. 
Pozdrawiam Was w ten piękny czas Adwentu :)

****

Benvenuti nel più magico dei mesi dell’anno! Il 1° dicembre è per noi il momento in cui si preparano i biscotti di pan di zenzero. Una volta pronti, Emma li inserisce nel suo calendario dell’avvento. In questo modo ogni giorno può gustarsene uno mentre conta i giorni che mancano al Natale…
Vorrei quindi condividere con Voi la ricetta dei biscotti di pan di zenzero, la cui meravigliosa fragranza al miele e spezie si diffonderà per casa, facendovi entrare nel pieno dell’atmosfera delle feste.
Un cordiale saluto da questo splendido periodo dell’avvento :)




SKŁADNIKI (ok. 50 ciasteczek)

500 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
150 g masła
4 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta goździków 


****

INGREDIENTI (ca. 50 biscotti)

500 g di farina 
200 g di zucchero a velo
150 g di burro
4 cucchiai di miele
1 uovo
1 cucchiaino di bicarbonato
1 cucchiaino di cannella
1/2 cucchiaino di zenzero in polvere
un pizzico di noce moscata
un pizzico di chiodi di garofano




PRZYGOTOWANIE
  1. Miękkie masło pokrojone w kostkę miksujemy z mąką, cukrem pudrem, sodą, przyprawami, miodem i jajkiem. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ciasteczka dekorujemy lukrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate il burro ammorbidito tagliato a pezzetti, la farina setacciata con il bicarbonato, lo zucchero a velo, il miele, un uovo e le spezie. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome, lo spessore deve essere di circa 5 mm.
  3. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10 minuti. Lasciate raffreddare. 
  4. Decorate i biscotti con la glassa.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu! Cieszę się bardzo i polecam 😊

      Usuń
  2. Tak, tak są idealne :) uwielbiam kalendarze z takimi cudnymi, słodkimi i jadalnymi numerkami w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Magdo :) nie ma nic lepszego niz domowy kalendarz adwentowy i niezapomniany usmiech dziecka, ktory codziennie raczy sie slodkim ciasteczkiem :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger