15.12.17

Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella)

Na naszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuję kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznajęże ciężko powstrzymać się, żeby nie zjeść ich wszystkich naraz ;) Polecam Wam serdecznie!


****

Per le feste sulla nostra tavola, a fianco dei dolci e dei dolcetti non possono mancare le praline al cioccolato. Quest’anno ho però deciso di preparare una versione leggermente diversa, ma soprattutto più salutare. Dall’aspetto sembreranno delle comunissime praline al cioccolato, ma il loro interno sorprenderà grazie alla presenza di un composto a base di datteri, uvetta, albicocche e prugne secche. Al tutto sarà poi aggiunto del miele e dalla cannella, ingredienti che conferiranno un tipico profumo natalizio. Confesso che è veramente dura trattenersi dal volerli mangiare tutti ;) Buon appetito!




SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)

200 g suszonych śliwek
200 g suszonych moreli
100 g rodzynek
100 g daktyli
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
gorzkie kakao 

****

INGREDIENTI (ca. 20 pezzi)

200 g di prugne secche
200 g di albicocche disidratate
100 g di uvetta
100 g di datteri
2 cucchiai di miele
un pizzico di cannella
cacao amaro




PRZYGOTOWANIE

  1. Blendujemy suszone śliwki, morele, rodzynki i daktyle z dodatkiem miodu i szczypty cynamonu na jednolitą, kremową konsystencję. Masę przekładamy do miski, schładzamy ok. 30 minut.
  2. Z masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania kulek, radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie.
  3. Kuleczki obtaczamy w gorzkim kakao; przed podaniem schładzamy w lodówce. 

****

PREPARAZIONE

  1. Frullate le prugne, l'uvetta, i datteri, le albicocche e un pizzico di cannella con l'aggiunta di miele fino ad ottenere un impasto omogeneo e cremoso. Versate il tutto in una ciotola. Coprite la ciotola e lasciatela raffreddare per circa 30 minuti.
  2. A questo punto iniziate a formare le palline, aiutandovi con le mani umide. 
  3. Una volta realizzati, passate le palline nel cacao amaro. Conservatele in frigorifero prima di servirle. 



Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger