21.11.17

Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi)

Przepraszam Was, że w ostatnich dniach bardzo rzadko zamieszczam przepisy, ale walczę wciąż z nieskończonym remontem domu...
Mimo rozkopanej na nowo kuchni, stworzyłam coś prostego, szybkiego, ale jednocześnie bardzo pysznego. Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny kremowy sos serowy. Do jego przygotowania wykorzystałam włoski ser gorgonzola, parmezan oraz pecorino, który połączyłam z jajecznym makaronem typu tagliatelle. Idealny przepis dla wielbicieli włoskich smaków ;) polecam serdecznie i życzę smacznego!


****

Oggi ho preparato qualcosa di molto semplice e gustoso ma allo stesso tempo anche veloce da realizzare. Quello che vorrei condividere con Voi è la crema al formaggio. Per la sua preparazione mi sono avvalsa del gorgonzola, del parmigiano reggiano e del pecorino. Il tutto è stato poi unito con delle tagliatelle all’uovo.
La ricetta incontrerà sicuramente i favori degli amanti della cucina italiana. Non posso quindi chi consigliarVela, augurandoVi allo stesso tempo buon appetito!
Nell’occasione volevo scusarmi con Voi per via degli impegni degli ultimi giorni che non mi hanno permesso di postare nuove ricette. 




SKŁADNIKI

320 g makaronu typu tagliatelle
100 g sera gorgonzola
80 g sera pecorino
80 g sera parmezan
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

320 g di pasta tipo tagliatelle
100 g di gorgonzola
80 g di pecorino
80 g di parmigiano
200 ml di panna
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pokrojenia gorgonzoli w drobną kosteczkę oraz starkowania na tarce o małych oczkach parmezanu i pecorino.
W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę, dodajemy gorgonzolę, parmezan oraz pecorino. Sos dokładnie mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się składników, pilnując, aby nie powstały grudki. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.


****

PREPARAZIONE

Per preparare la salsa ai formaggi iniziate tagliando a cubetti il gorgonzola, poi grattugiate il parmigiano e il pecorino.
In una pentola scaldate la panna a fuoco dolce. Aggiungete il gorgonzola, il parmigiano e il pecorino. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi. Per ultimo aggiustate di sale e pepe.
Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere.




Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz startym parmezanem.


****

Scolate la pasta e versatela nella pentola con la crema di formaggi, mescolando bene il tutto. Servite la pasta con una spolverata di pepe macinato fresco e se lo gradite anche con del parmigiano grattugiato. 



Smacznego! Buon appetito!

7 komentarzy:

  1. Dania z makaronem bardzo lubię :) Pysznie, klasycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie:) Ach, jak ja lubię takie dania:) Super, że mimo remontu i tak dałaś radę coś opublikować. Powodzenia, bo remont to ciężki czas dla domowników;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger