27.11.17

Sałatka z rukolą, jabłkiem, szynką parmeńską i parmezanem (Insalata di rucola con prosciutto crudo, mele verdi e parmigiano)



SKŁADNIKI 

200 g rukoli
100 g szynki parmeńskiej 
2 zielone jabłka
5 łyżek oliwy extravergine d'oliva
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
parmezan
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

200 g di rucola
100 g di prosciutto crudo
2 mele verdi
5 cucchiai di olio extravergine d'oliva
2 cucchiaini di senape
1 cucchiaino d'aceto balsamico
parmigiano reggiano 
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE


  1. Jabłka kroimy na cienkie plasterki, szynkę na kawałeczki.
  2. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy musztardę, oliwę i ocet balsamiczny.
  3. Układamy sałatę: liście rukoli, plasterki jabłka, kawałeczki szynki i parmezanu. Całość oprószamy czarnym pieprzem; przed podaniem polewamy sosem. 

****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate le mele a fettine sottili e il prosciutto a pezzetti.
  2. Nel frattempo preparate la salsa: mescolate l'olio extravergine d'oliva con l'aceto balsamico e il senape. 
  3. Mettete in un'insalatiera la rucola. Unite le fettine di mele, il prosciutto a pezzetti e le scaglie di parmigiano. Condite l'insalata con la salsa e una spolverata di pepe macinato fresco. 



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię sałatki, ale takiej jeszcze nie miałam okazji skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie Aniu, sałatka jest przepyszna ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger