7.11.17

Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi)



SKŁADNIKI

500 g czerwonej kapusty
100 ml soku z czerwonej porzeczki
3 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru trzcinowego
50 g granatu
30 g pistacji
oliwa extravergine
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

500 g di cavolo rosso
100 ml di succo di ribes rosso
3 cucchiai di aceto di vino bianco
2 cucchiai di zucchero di canna
50 g di chicchi di melagrana
30 g di pistacchi
olio extravergine d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę bardzo cienko siekamy.
  2. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z porzeczki, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego i 2 łyżki cukru trzcinowego. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  3. Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
  4. Kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy ziarenka granatu oraz drobno pokrojone pistacje. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i podajemy.



****

PREPARAZIONE


  1. Pulite il cavolo rosso, poi tagliatelo a listarelle sottili.
  2. In una ciotola mescolate il succo di ribes rosso, 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 3 cucchiai di aceto di vino bianco e 2 cucchiai di zucchero di canna. Aggiustate di sale e pepe.
  3. Versate il composto di succo, olio e aceto sul cavolo rosso, mescolando bene il tutto. Lasciate riposare l'insalata in frigo per almeno 1 ora.
  4. Versate il cavolo rosso nell'insalatiera, aggiungete i chicchi di melagrana. Per ultimo cospargete con i pistacchi tritati, mescolate bene e la vostra insalata è pronta per essere gustata.

Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna i kolorowa i na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Ewuniu :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  3. Kapusty w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, jest przepyszna ;) pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger