30.11.17

Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca)

Latem podzieliłam się z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigianę z bakłażanem, zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazylią i oregano. 
Dziś chciałam podzielić się modyfikacją mojego letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów, czyli dynię ;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, polecam serdecznie :)


****

Quest’estate ho condiviso con Voi la mia ricetta preferita per la parmigiana alle melanzane. Ricorderete che era stata realizzata con il sugo al pomodoro, la mozzarella, il parmigiano e con l’aggiunta di basilico e origano.
Oggi vorrei invece proporVi una versione leggermente diversa. L’ingrediente principale sarà il re delle bancarelle autunnali, in altre parole la zucca. A questo punto spero proprio che la ricetta sarà di Vostro gradimento!




SKŁADNIKI

1 kg dyni
500 ml passaty pomidorowej
200 g mozzarelli
100 g parmezanu
2 szalotki
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

1 kg di zucca

500 g di passata di pomodoro
200 g di mozzarella
100 g di parmigiano
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
basilico
origano
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego. Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passatę pomidorową; doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Sos gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie obieramy dynię, oczyszczamy z pestek, miąższ kroimy na cienkie plasterki. Dynię grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni ok. 3-4 minuty.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la parmigiana iniziate a preparare il sugo al pomodoro. Tritate finemente gli scalogni, sbucciate 2 spicchi d'aglio e metteteli a soffriggere. Aggiungete la passata di pomodoro, poi aggiustate di sale, pepe, origano e basilico. Lasciate cuocere il sugo per circa 20 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  2. Nel frattempo pulite la zucca, privatela dei semini ed eliminate la buccia. Tagliate la polpa di zucca a fette sottili. Adagiate quindi le fette su una piastra ben calda; lasciandole sul fuoco per circa 3-4 minuti.  



Rozpoczynamy układanie zapiekanki. Dno formy żaroodpornej pokrywamy częścią sosu pomidorowego. Układamy plastry dyni, kawałki mozzarelli, posypujemy startym parmezanem, następnie polewamy niewielką ilością sosu pomidorowego. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy zapiekanki. Kończymy na warstwie sosu pomidorowego, plasterkach mozzarelli i startym parmezanie.


****

A questo punto iniziate a comporre la parmigiana. Prendete una pirofila, versate sul fondo un mestolo di sugo al pomodoro, distribuite le fette di zucca, spolverizzate di parmigiano, poi aggiungete le fettine di mozzarella e un po' di sugo di pomodoro. Ripetete fino ad esaurimento degli ingredienti. Sull'ultimo strato versate il resto del sugo. Per ultimo aggiungete le fettine di mozzarella e cospargete il tutto con del parmigiano. 





Zapiekankę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.


****

Infornate la parmigiana in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30-35 minuti. 




Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. w takiej wersji dyni nie jadłam,wygląda baardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, dawno nie jadłam zapiekanek. Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smaki to ja lubię :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale, świetny pomysł na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger