9.11.17

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzeszkami piniowymi (Mini plumcake alle carote con pinoli e uvetta)



SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej  
250 g drobno startej marchewki
180 g masła
100 g orzeszków piniowych
50 g rodzynek
80 g cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
4 jaja
szczypta soli


****

INGREDIENTI

250 g di farina
250 g di carote grattugiate finemente
180 g di burro
100 g di pinoli
50 g di uvetta
80 g di zucchero a velo
8 g di lievito per dolci
4 uova
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE
  1. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, rodzynki oraz orzeszki piniowe.
  2. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy startą marchew, następnie stopniowo wmieszamy mąkę z dodatkami.
  3. Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
  4. Ciasto przekładamy do 8 prostokątnych foremek o wymiarach 7 cm x 11 cm lub do 12 foremek na muffiny.
  5. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą lub cukrem pudrem.

****

PRZYGOTOWANIE
  1. In una ciotola setacciate la farina con il lievito per dolci e un pizzico di sale; successivamente aggiungete l'uvetta e i pinoli.
  2. Montate il burro ammorbidito con lo zucchero a velo, fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Aggiungete uno alla volta i tuorli, montando bene il tutto. A questo punto unite le carote grattugiate. Per ultimo aggiungete gradualmente la farina con pinoli e uvetta. Amalgamate quindi tutti gli ingredienti. 
  3. Montate a neve gli albumi, poi incorporateli all'impasto. 
  4. Riempite con l'impasto 12 stampi per i muffin, o 8 stampini rettangolari di 7 cm x 11 cm circa.
  5. Infornate le tortine per circa 25-30 minuti in forno preriscaldato a 190 gradi.
  6. Prima di servire, decorate i plumcake con zucchero a velo o con del cioccolato fondente sciolto a bagnomaria.



Smacznego! Buon appetito!

9 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne foremki:) a i ciasto wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślisz, że mój dietetyk miałby mi za złe, że się skuszę na takie dobroci? W każdym razie, będziesz się tłumaczyć www.igortreneronline.pl, bo przez tak dobry przepis moja dieta może iść się paść ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger