28.11.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote)



SKŁADNIKI

500 g mąki razowej
180 g startej marchewki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250-300 ml wody


****

INGREDIENTI

500 g di farina integrale
180 g di carote grattugiate
30 g di lievito di birra fresco
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di sale
250-300 ml di acqua





PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
  2. Do dołka w mące wlewamy rozczyn, następnie startą marchew i 1 łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy na formę posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Chleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. 

****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida con l'aggiunta di 1 cucchiaio di zucchero. Mescolate bene il tutto.
  2. Setacciate in una ciotola la farina integrale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine, poi aggiungete le carote grattugiate e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate circa 10-15 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 1 ora in luogo tiepido.
  3. Impastate il composto dandogli forma allungata. Posizionate il pane su di una teglia unta con un po' di olio e infarinata. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido.
  4. Infornate il pane in forno preriscaldato a 220°C per circa 40-45 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger