3.10.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli)

Chleb z muesli to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo. Uwielbiam ten chleb nie tylko za przepyszny aromat wydobywający się z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za wyjątkowy smak, oraz delikatną słodycz rodzynek i suszonych moreli. 
Chleb jest nie tylko pyszny, jest również zdrowy, bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Polecam serdecznie i życzę smacznego! 

****

Il pane al muesli è l'ideale per gli amanti del buon pane fatto in casa. E' molto semplice e veloce da preparare.
Il pane al muesli è un pane morbido arricchito da fiocchi d'avena, fiocchi d'orzo, uva sultanina e albicocche secche che lo rendono appetitoso anche consumato da solo.
Il pane è molto buono e soprattutto nutriente, sano e ricchissimo di vitamine, sali minerali e fibre. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej  
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
50 g płatków owsianych
50 g płatków jęczmiennych
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
7 g suszonych drożdży 
250 ml letniej wody
50 ml mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli


****

INGREDIENTI

200 g di farina tipo 00
200 g di farina tipo 2
50 g di fiocchi d'avena
50 g di fiocchi d'orzo
50 g di uva sultanina
50 g di albicocche secche
7 g di lievito di birra secco
250 ml d'acqua tiepida
50 ml di latte
2 cucchiai di olio di girasole
1 cucchiaio di miele
1 cucchiaino di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 1 łyżkę miodu, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
  2. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Dodajemy płatki owsiane, płatki jęczmienne oraz 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wodą. Na koniec dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone suszone morele. 
  3. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy owalny bochenek.
  4. Chleb wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia wcześniej posmarowaną olejem.
  5. Chleb przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Chleb pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di latte tiepido con l'aggiunta di 1 cucchiaio di miele. Mescolate bene il tutto.
  2. Setacciate in una ciotola la farina tipo 00, la farina tipo 2 e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete i fiocchi d'avena, i fiocchi d'orzo e 2 cucchiai di olio. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Per ultimo incorporate lavorando a mano l'uva sultanina e le albicocche secche tritate finemente.
  3. Impastate l'impasto dandogli forma rotonda. Posizionate il pane su di una teglia foderata con carta da forno e unta con un po' di olio.
  4. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido.
  5. Infornate il pane in forno preriscaldato a 200°C per circa 30-35 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. jakie piękny! :) świetnie, że z suszonych drożdży, będę mogła wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, bardzo dziękuję! cieszy mnie, że przepis Ci się spodobał :) pozdrawiam ;):)

      Usuń
  3. wygląda obłędnie, nie ma nic lepszego niż pyszny, domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki chlebek jestem chętna :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger