10.10.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Bułeczki na oleju (Panini all'olio)



SKŁADNIKI (7 sztuk)

500 g mąki poznańskiej
20 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy extravergine d'oliva
200 - 250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


****

INGREDIENTI (7 pezzi)

500 g di farina 00
20 g di lievito di birra fresco
4 cucchiai di olio extravergine d'oliva
200 - 250 ml di acqua
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di zucchero





PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
  2. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy 4 łyżki oliwy. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 7 porcji (na 1 porcję przypada ok. 100 gram ciasta). Formujemy podłużne bułeczki. 
  4. Bułeczki wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie wypełnione wrzącą wodą. Podczas pieczenia woda zamieni się w parę a upieczone bułeczki będą bardziej miękkie. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut. 

****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra nell'acqua tiepida con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto.
  2. Setacciate in una ciotola la farina e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina. Impastate per circa 5 minuti. A questo punto versate 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Impastate di nuovo fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio bagnato e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido.
  3. Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo per circa 7 pezzettini (1 pezzetto da circa 100 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma di un filoncino. 
  4. Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora 1 ora. 
  5. Infornate i panini in forno preriscaldato a 200°C per circa 20-25 minuti. Nel forno vicino allo stampo con il pane mettete un'altro stampo riempito per metà con acqua. Con la cottura l'acqua dello stampo si tramuterà in vapore che conferirà all'impasto maggior gusto e morbidezza.



Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. uroczo się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Zuzo 😊 pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. Smakowicie wyglądają :) Proszę na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) już Ci wysyłam, ciepłe prosto z piekarnika ;):) miłego dnia Aniu :)))

      Usuń
  3. nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jeszcze z masełkiem ;) pozdrawiam Aniu, miłego dnia ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger