6.10.17

Z cyklu: Dla dzieci - Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo)

Od kiedy Emma zaczęła szkołę, codziennie mam dylemat, co przygotować jej na przekąskę, żeby jej brzuszek zapełnił się i bez burczenia dotrwał do południa do obiadu. Wytyczne ze szkoły otrzymałam dwie, przekąska musi być lekka i zdrowa. W pudełeczku na drugie śniadanie Emma zawsze znajdzie owoce oraz krakersy, owsiane ciasteczka lub zbożowe batoniki. Dla przypomnienia podaję Wam link do przepisu na batoniki i owsiane ciasteczka, które zamieściłam jakiś czas temu. 
Dziś podzielę sie z Wami kolejnym przepisem dla naszych najmłodszych, ale nie tylko ;) Krakersy z mąki razowej z płatkami owsianymi i sezamem. Proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niesamowicie chrupiące. Krakersy są wspaniałym dodatkiem do rożnego rodzaju sosów lub dipów i idealnym zamiennikiem chipsów, paluszków lub innych słonych przekąsek. 
Klasa Emmy już przetestowała mój przepis i byli zachwyceni smakiem krakersów, mam nadziejęże i Wam będą smakowały :) polecam serdecznie :)


****

Da quando Emma ha iniziato ad andare a scuola, ogni giorno mi pongo il problema di cosa prepararle come spuntino per fare in modo che sia sazia fino a pranzo. La scuola ha già dato delle regole chiare, lo snack deve essere sano e preferibilmente leggero. Per questo motivo nel suo zainetto non le faccio mai mancare della frutta e dei cracker, oppure dei biscotti di cereali o delle barrette di frutta secca. 
Oggi condividerò con Voi un'altra ricetta per i nostri piccoli… ma non solo per loro ;) Mi sto riferendo ai cracker integrali con i fiocchi d'avena e i semi di sesamo. Semplici e veloci da realizzare, saranno allo stesso tempo incredibilmente croccanti e stuzzicanti. I cracker sono ideali per accompagnare salse e insalate, ma sono ottimi anche come snack da mangiare fuori casa. In altre parole sono l’alternativa sana e gustosa per sostituire le patatine, o qualsiasi altro tipo di snack salato. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

200 g mąki razowej
150 g płatków owsianych
4 łyżek oliwy extravergine d'oliva
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
150 ml wody

****

INGREDIENTI

200 g di farina integrale
150 g di fiocchi d'avena
4 cucchiai di olio extravergine d'oliva
3 cucchiai di sesamo
1 cucchiaino di sale
150 ml di acqua





PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy mąkę razową z 1 łyżeczką soli, dodajemy płatki owsiane, sezam oraz 4 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wodę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut.


****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la farina integrale con 1 cucchiaino di sale. Aggiungete i fiocchi d'avena, i semi di sesamo e 4 cucchiai di olio. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Coprite l'impasto con una pellicola e lasciatelo riposare per circa 30 minuti.




Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów, np. kwadraty, prostokąty lub romby. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. Upieczone krakersy układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia.

****

Stendete l'impasto in una sfoglia dello spessore di circa 2-3 mm, ponendola tra due fogli di carta fornoRicavatene quindi dei rettangoli o dei rombi. A quel punto adagiate i cracker su di una teglia foderata sempre con della carta da forno. 
Infornate i cracker in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15 minuti. Lasciate raffreddare su una gratella. 




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger